Garare la Logan

Garare la Logan

Cu viraj spre dreapta
merg in marche-arriere pana cand vad in coltul din dreapta jos al geamului din dreapta spate, spatele masinii (muchia cu stopul stang) dupa care vreau sa o introduc
iau dreapta maxim si o las a mearga incet
cand masina este paralela cu cealalta si perpendiculara pe bordura iau indrept rotile
merg in spate pana la limita (pana cand pozitionez stalpul masinii mele in dreptul celui al masinii langa care am parcat )

Parcarea laterala optima la Logan

Parcarea laterala optima la Logan

Repere la parcarea pe partea dreapta:
opresti langa masina (oglinda langa oglinda daca masinile sunt de aceeasi lungime; daca-s de lungimi diferite trebuie sa o pui in asa fel incat sa fie egale la spate, nu la fata)
distanta laterala fata de celelalte masini parcate in jur de 60-70 cm ar trebui sa fie optima
Stalpul de la usa din spate a masini (dreapta spate). Cand prin coltzul geamului de'acolo vedem stopul/coltzul celeilalte masini luam tot volanul dreapta, apoi o tineam asa pana masina face un unghi de 45 de grade cu drumul.
in momentul in care ai facut unghiul opresti si indrepti volanul sau lasi masina sa curga f f f incet, cat sa nu ai probleme cu indreptatul volanului, dar fiind pe servo poti sa il rotesti si pe loc odata
dupa ce a facut unghiul de 45 de grade si ai indreptat volanul, mergi asa pana cand oglinda din dreapta ajunge in dreptul stopului masinii in spatele careia parchezi (adica duci o linie imaginara prin dreptul celor 2 oglinzi laterale astfel incit stopul spate stanga al masinii in spatele careia parchezi sa fi coliniar) si atunci iei tot volanul stanga chiar in momentul ala.

rezumat:
1. distanta dintre masini
2. stopul masinii in spatele careia parchezi prin coltzul geamului dreapta spate
3. tot volanul dreapta (fara sa mai ruleze de cand ai vazut stopul)
4. unghi de 45 de grade
5. indreptat volan
6. mers drept la unghi de 45 pana cand oglinda ajunge in dreptul stopului (mare atentie aici sa nu depasesti)
7. tot volanul stanga

La directie asistata pe Logan 1,5 ture inseamna maxim(mai poti roti o mica fractiune de tura,dar nu se recomanda sa faci manevre cu ea chiar la maxim,deoarece se uzeaza pompa de servodirectie);
La Logan principala problema e ca nu prea vezi mai nimic in spate;de aceea trebuie sa te orientezi cat mai mult folosind oglinzile. La logan, daca marginea de jos a lunetei depaseste marginea de jos a parbrizului din spate, e de rau.

Diverse logan

Diverse

In legatura cu stergatoarele: daca vrei o stergere a parbrizului mai buna ti-as recomanda sa schimbi lamele. Dar oricum raman bratele, ele fiind de fapt problema principala in buna stergere a parbrizului. Ca sa acoperi tot parbrizul ( cel putin in campul tau vizual, caci asta e primordial) le poti lua cu diferente de marimi. Adica stg mai mare decat dr ( ma refer la lame).
Presiunea pneurilor sa fie cea recomandata pe usa. Si nu trebuie marita cand se transporta ceva, pentru ca se strica amortizoarele.
Blocarea automata a deschiderilor mobile in rulaj si martorul luminos de alerta de nepurtare a centurii de securitate la ambition nu sunt activate. Martorul pentru centura pentru Romania nu e functional.Blocarea automata a usilor la pornirea de pe loc se poate activa cu ajutorul unui laptop si a unei interfete de diagnosticare.

Pentru a pune husa pe bancheta spate trebuie sa bagi mana intre sezut si spatar in lateral (adica sper exteriorul masinii) si sa tragi in sus.Sezutul va ramane prins doar in fata si se poate da jos de asemenea ridicand in sus.Spatarul are in partea de jos doua suruburi pe care le desfaci cu o cheie de 15 si ridici la fel in sus.La montare faci in ordine inversa.
Spalatoare la far se pot pune, iar la luneta nu.
La alarma din UCH se poate pune senzor de perimetru. Mergi si intreaba la o firma care monteaza alarme.
Centuri bazin cu reglare manuala pe bancheta din spate, se pot eventual pune.
Geamurile spate e normal sa nu se deschida de tot.
Daca ai AC, pompa directiei este electrica si are rezervorul de ulei hidraulic sub farul stang(in fata bateriei, dar mai jos). Nu prea ai cum sa verifici...
Normal ca nu exista incalzire in scaune, ca doar avem climat temperat...

Aerul conditionat

Aerul conditionat

La logan nu se aburesc geamurile atata timp cat nu e dat pe reciclare si cit timp nu sunt 4-5 persoane in masina. Eu dau ventilatia pe treapta 3 si dezaburire luneta, daca e nevoie. Cand merge aerul conditionat nu mai apare aburirea. Sa nu dati drumul la prea multa caldura in momentul in care temperatura exterioara este mai coborata, deoarece aburesc geamurile.
Iarna merg la inceput numai pe ventilatie parbriz,dupa ce se face o temp normala in masina si se dezabureste parbrizul pun pe pozitia 2 parca, fante si picioare. Primavara cand e mai racoare pun initial pe parbriz dupa care pe fante. Vara numai piciare si fante . Toamna -> vezi la primavara. (obligatoriu sa aveti pornit ventilatorul)
Mai incearca sa stergi din cand in cand geamurile pe interior cu solutie/spray anti-aburire!
Daca sunt aburite cele laterale vezi ca la portiera sunt niste fante jos de aerisire si de scurere si daca sunt infundate s-a adunata apa
Vedeti ca se mai stringe apa si din condens in zona rotii de rezerva.

Daca mergi un pic mai turat decat normal, o sa ai aer de te congelezi. Incearca sa dai ventilatia numai pe reciclarea aerului din interior cand pornesti aerul si dupa un timp comuti pe reciclare din aerul exterior, sau circulatia aerului.
Aerul trece prin racitor fie ca e dat drumul fie ca nu e dat drumul la AC. Daca a mers AC si pe urma il opresti (sau daca sa zicem a mers dimineata AC si la pranz pleci iar dar fara AC) in sistemul de racire ramane apa. Care se evapora. Iar tu cind dai drumul la aeroterma toti vapori aia intra in masina. E acceasi senzatia ca dupa o ploaie de vara cind este atmosfera incarcata de umezeala. Singura solutie e sa nu mai folosesti AC pentru a nu mai avea aburul pe geamuri si vara. Mergi cu geamul un pic deschis ca sa se aeriseasca.

Daca circul numa pe ,,aer fresh" e chiar recomandat sa mergi asa. Cealalta optiune au facut-o ca sa o folosesti cand mergi prin zone poluate. Atunci cand mergi in spatele unui camion sau autobuz ce face bezna din cauza fumului dai pe recirculare pana scapi de fum .Atunci numai baga de afara mirosul de gaze de la cel din fata

Franarea

Frinarea

Daca calci frana cu motorul turat pedala tine mai sus e ceva de presiune pe care o formeaza motorul. Si cum am calcat frana fara sa calc ambreiajul motorul era turat. Forta pedalei depinde de turatia motorului, caci cu cat motorul e mai turat, vacuum-ul din galeria de admisie e mai pronuntat, deci implicit si taria franei e mai mare. Tarie mai mare inseamna ca pedala ar trebui sa mearga usor dar franarea sa fie mai pronuntata... La pornirea motorului cu frana apasata, se face vacuum in amplificatorul de forta al servofranei si pedala se "inmoaie"...
Evitati sa treceti cu franele incinse prin balti si lacuri de acumulare.
Referitor la frinarea de urgenta sa stiti ca daca masina este goala nu va frina de cat cu rotile din fata puternic, iar cele din spate usor, fara sa se blocheze. Daca ai cumva greutate in masina ai sa vezi ca se blocheaza toate cele 4 roti. E vorba de un repartitor, care sesizeaza daca ai greutate in masina si actioneaza in consecinta. Tamburii de pe spate sint complementari si actioneaza doar cind repartitorul a deschis circuitul.
Eu schimb placutele fata din 30 in 30 mii km. La 90 mii facuti inca nu e nevoie de schimbat ferodourile pe spate.

Alte cauciucuri cresc aderenta enorm si scade distanta la frinare
195/60/15 nu trebuie sa schimbi jantele.
205/55/15. ar cam trebui sa schimbi jantele altfel cauciucul se aseaza pe janta in forma de trapez. Poti sa le folosesti si acum pe jantele de tabla dar v-a aparea o uzura prematura dar nu exagerata si e perfect acceptabila acea uzura. Chiar si cu cauciucuri 205/55/15 pe jantele tabla/aluminiu stock aderenta si eficienta frinarii creste enorm.
Un cauciuc mai lat creste aderenta, dar si consumul. Iar consumul in oras a crescut cam cu 0,5-0,8L/100km in oras in aceleasi conditii de drum, acelasi oras, aceleasi trasee. Pe o alta masina pe care aveam in mod normal 195/65/15 am pus alte cauciucuri 225/55/16 si am observat urmatoarele:
- Demaraj mai greoi.
- Viteza maxima era doar de 180 fata de 195 la dus ... chiar daca erau cu 15 l combustibil mai putin si singura diferenta, erau cauciucurile.
- La combustibil parca(sigur) au scazut mai repede liniutele la revenire.
- Aderenta sporita
- Stabilitate sporita.
225/55/16 e mai inalt ca si 195/65/15 si cind zic mai inalt, ma refer la aproximativ 2 cm in plus ceea ce e foarte mult pentru o roata. Din cauza rotilor mai mari iti eroneaza si viteza afisata pe ceas iar consumul e normal sa cresca, de aici rezulta demarajul greoi, motorul trage mai greu deoarece e in sarcina. Eu am pus 205/55/16 fata de 185/65/15 stock iar diferenta este de aproximativ 1cm in plus. Adevarat ca am simtit un demaraj puutin mai lent dar doar atit. Sint convins ca a afectat si consumul in mica masura dar dupa cum am spus, dau acel consum insesizabil pe aderenta crescuta.
NU se recomanda folosirea 2 doua anvelope diferite pe acceasi punte (marca diferita, dimensiune diferita, pata diferita) Se recomanda ca anvelopele de pe o punte sa fie la fel ca si rulaj si model.

Plinul de combusibil si rezervorul

Plinul de combusibil si rezervorul

In rezervor nu e bine sa pui mai mult de 50 de litri. Spatiul unde iti mai intra 5 litri e defapt pt vaporii de motorina.

Tipuri comerciale de motorina

Euro 4 de la MOL sau Agip consuma cam cu 0.5-1 L/100km mai putin fata de motorina de la petrom
OMV Sprint Diesel Euro 4 e ceva mai unsuroasa si protejaza si pompa de injactie,pe linga o reducere substantiala de consum
Rompetrol Efix euro 4 consumul a scazut cu 0.5% in oras, pornirea la rece e foarte usoara, glasul motorului e altul, parca e mai placut.
Petrom Top euro diesel 4 contine multi aditivi pentru subtiere,si de acolo si consumul mai mare

Motorina aditivata special pt. iarna
OMV Sprint Dieselul e pentru temperaturi extreme (-30 sau -35 grade)
Euro 4 de la MOL -25 gr
Rompetrol Efix euro4 rezista pina la -25 grade
Petrom Top euro diesel 4 rezista cu brio la -20 grade

Masina trage mai bine cu motorina euro 5 dar si consumul este mai mare
Euro 5 se utilizeaza pentru motoarele diesel care functioneaza cu motorina avand continut redus de sulf.Combustibilul cu continut redus de sulf necesita ajutor pentru lubrifierea injectoarelor si a pompelor de injectie. Tratamentul furnizeaza un aditiv special de ungere care ajuta la lubrifierea partilor esentiale ale motorului. Aditivul pentru motorina coboara punctul de curgere, nepermitand legarea cristalelor de ceara. Aditivarea motorinei se poate face tot timpul anului.Se adauga aditivul in rezervorul de combustibil inainte de umplerea sa.354 ml aditiveaza 38-76 l motorina. Aditivul separa apa din motorina in partea de jos a rezervorului acolo unde poate fi evacuata fara a dauna echipamentelor scumpe"
Aditiv pt motorina DuraLube am auzit numai belele..s-au plans multi ca si-au stricat motoarele..be carefull!!
Eventual rezervorul e bine sa fie cu cel putin 3/4 plin (pentru a nu se forma condens in rezervor)

Conditii generale Diesel

Conditii generale
- Cand pornesc iarna sa o las juma de minut pornita inainte sa plec de pe loc (vara nu e necesar). Orice motor se incalzeste in mers (bineinteles un mers lejer, fara sa soliciti motorul). Asta este o incalzire normala. Acum daca afara sunt -20 grade, poti sa astepti cu motorul pornit un timp, macar pana se rupe uleiul si incepe si pompa de ulei sa lucreze normal.
- Dupa ce am oprit dupa mers indelungat in sarcina, sa nu inchid motorul imediat ci sa il mai las ceva timp ca sa se raceasca turbina
- Sa folosesc motorina buna
- Pentru consum si viata lunga a masinii sa schimb treptele la turatiile recomandate. Daca mergi cu ea subturat... atunci se pot infunda injectoarele, dar la asta mai contribuie si minunatia noastra de motorina.. O falsitate este :"ii dau forja sa-i curat injectoarele": nu are nici o relevanta faptu ca tu "ii dai in goarna", nu se curata nimic. Sintagma:"daca o invat puturoasa, asa va ramane" e si ea total falsa.
- sa nu dau forja cand motorul e rece
- sa nu apas pedala de acceleratie la fund cand sunt sub 2000 RPM
- sa fiu iute de manevra la trecerea din treapta I in a II-a ca sa nu ajunga in subturare in a II-a
- Nu e bine sa scoti din viteza la coborare datorita faptului ca in frana de motor consuma mai putin decat la ralanti si in al doilea rand ai aderenta mai buna cu partea de rulare! Politia recomanda sa mergi in acest fel, si in plus motorul se ma si racoreste un pic, la fel si turbina. Cu frana de motor ajuti si franarea cat si franele sa nu se incinga prea rau sau sa se uzeze excesiv din cazua franarilor repetate si indelungate si a temperaturii mari de lucru. Unii opresc motorul ceea ce e o mare prostie ca se duce servofrana, sevodirectia si chiar se paote ajunge la blocare volanului (sistemul antifurt).

Exploatarea Logan diesel(1.5 85CP)

Maniera generala orientativa de conducere

Condusul civilizat fara sarcina mai mare decat maxim 2 persoane in masina (sarcina se modifica datorita CV). In general, orice motor se recomanda a fi folosit in apropierea regimului de cuplu maxim (schimbi in asa fel incat noua turatie, mai mica, sa cada tot in banda de cuplu si sa nu franeze miscarea: 90 % din regimul de cuplu maxim  În varianta de 63 kW (85 CP), motorul atinge un cuplu maxim de 200 Nm începând de la 1 900 rot/min, 90% fiind disponibil de la 1 500 rotaţii). Banda de cuplu (90% din maxim) o aproximezi pe graficul de cuplu al diesel-ului si vezi unde trebuie sa-ti "cada" turatia cand schimbi in treapta superioara pt a nu forta motorul.
Asta nu-i neaparat econom. Economia o obtii la primul minim al curbei de consum specific (care deobicei nu ne-o prezinta nimeni, dar care uzual e undeva pe la 500 rpm mai devreme decat limita inferioara a benzii de cuplu) si unde din pacate mergi cam subturat. De aia se prefera functionarea in banda de cuplu... In principiu cand un diesel e subturat ''il simti''. Poti sa mergi cu el in regimuri de 1700-2000, dar fara accelerari bruste (''podea''), accelerat usor. In oras la 50-60km/h pentru consum economic folosesti viteza 4, chiar si la acei 1.600-1.700 rpm si mergi constant fara sa accelerezi brusc. Daca trebuie sprint, treapta 3 si blana. Totusi la 2000- 2500 turatii motorul are comportamentul ideal in toate treptele. Daca schimbi treptele la 2000/2200 rpm scoti un consum in oras de 6-7%. Daca schimbi la peste 2500 rpm consumi (9-10%)...



Dieselul se conduce cam asa (pentru un condus relativ economic):
1. Treptele de viteza se schimba cand motorul depaseste putin turatia la cuplu maxim (merge si mai jos un pic dar nu foarte mult), si anume: DCI 85 la 2000-2200;
2. Se accelereaza usor, nu se bruscheaza acceleratia. Daca situatia impune, atunci accelerezi mai puternic si poti schimba mai sus de 1900/2200;
3. In decelerare nu se scoate din viteza. Se lasa masina "sa curga" in treapta de viteza in care s-a gasit in momentul in care s-a inceput decelerarea (consum 0%). Poti lasa sa curga pana la 1000rpm, dar trebuie sa alegi treapta de viteza potrivita pt viteza care o ai in momentul respectiv (tr 5 si 1000rpm schimbi tr 3, tr 4 si 1000rpm schimbi tr 2, tr 3 si 1000rpm schimbi 2). Cam asta e in mare, dar trebuie sa simti motorul si sa iti dai seama cand maraie si cand merge normal, daca a inceput sa maraie, retrogradezi. Dupa 1.000 - 1.100 rpm o poti scoate eventual pe liber.
4.      Pentru motor e cel mai important sa iti alegi turatia de schimbat vitezele in functie de sarcina. De exemplu poti sa schimbi linistit la valorile de mai sus daca nu ai nevoie sa accelerezi puternic dupa sau daca masina nu e incarcata, dar daca ai nevoie sa accelerezi puternic dupa sau daca ai incarcatura sau mergi in rampa atunci schimba la 3.000 si chiar peste, ca la reluarea accelerarii sa ai cuplu suficient (sa iti cada turatia in treapta ulterioara in jur de turatia de cuplu maxim1700-2500rpm).
In primul rand cand depasesti nu schimbi viteza ci o turezi pana-n 3000 apoi schimbi, daca n-ai depasit pana-n 3000 ture inseamna ca bolovanul care-l depasesti o accelereaza sau tu ai ales treapta de viteza gresita. Orice depasire se face de la 2000 ture in sus: o duci pana depasesti si nu schimbi viteza atunci cind faci depasirea propriuzisa sau direct pe calea ferata, ca daca nu-ti mai intra ai imbulinat-o. Cind vrem sa scoatem de la motor tot ce poate in domeniu accelerare, treptele se schimba in functie de momentul in care cuplul scade iar in treapta in care trecem motorul sa poata accelera la maxim. Dupa 2500 turatii cuplul incepe sa scada iar la peste 3750 turatii scade puterea.
Ca sa aiba un consum cat mai scazut de combustibil, un motor diesel, trebuie tinut intr-un regim de turatie cit mai constant. Cu cit mai constant se ruleaza cu atat scade consumul.

La diesel daca schimbi treptele de viteza la 2000-2500 rpm inseamna ca schimbi in zona de cuplu maxim al motorului, in concluzie motorul nu are nimic, functioneaza normal. Daca esti un tip care o arde 90% numai in oras ,eu personal l-as sfatuii sa schimbe numai peste 1800/2000 rpm ,
In rodaj nu trebuie sa depasesti 2500 rpm si 120 km/h.
Diesel-ul de 85 cp are puterea maxima la 3750 rpm, in concluzie orice turatie peste aceasta limita se face degeaba...

Meniu diagnosticare Bord Logan

Cum se intra in meniul de diagnosticare al Calculatorului de Bord si ce semnifica valorile afisate

1. Se tine apasat butonul de RESET in timp ce se pune contactul (pozitia M) si se mentine apasat butonul de RESET timp de 5 secunde. Daca se porneste motorul (pozitia D) va fi disponibila si informatia de la pct. 7.
2. Turometrul şi Vitezometrul incep sa baleieze.
3. Se elibereaza butonul de RESET, apoi se apasa scurt pe el, trecand astfel cu fiecare apasare prin cele 5 ecrane de informatii, dupa cum urmeaza:
4. Prima apăsare: Toţi martorii luminoşi ai bordului se aprind (doar la primele versiuni de software - in prezent nu mai exista acest test), pe ecranul LCD apare ceasul şi versiunea de software a CB, turometrul si vitezometrul incep sa baleieze aproape toata scala de turatii, respectiv viteze.
5. A 2-a apăsare: Se aprind toate segmentele afişorului LCD
6. A 3-a apăsare: Se afişează nr. de litri din rezervor (dacă e vreun defect la senzor apare "---")
7. A 4-a apăsare: Se afişează debit carburant în litri/oră dacă e motorul pornit (dacă e vreun defect apare "--"). La primele versiuni de software al TdB (Tablou de Bord) valoarea era afisata si daca ea era mai mica de 1 litru pe ora. La versiunile actuale nu se afiseaza decat valori mai mari de 1 litru pe ora, necesitand fie turarea motorului, fie cresterea sarcinii (de ex. prin pornirea AC).
8. A 5-a apăsare: Se afişează eventuale defecte memorate la senzori (toate defectele afişate în meniul de defecte de senzori memorate sunt defecte care au fost detectate dar nu mai sunt confirmate prezente, adică au avut loc)
- 8.1 "- - -TO" - circuit deschis senzor temperatură apă (literele afisate sunt asemanatoare cu "t o") - dacă motorul e rece nu se ţine seamă de el (este normala aceasta eroare cand se porneste motorul rece, probleme sunt doar daca eroarea re-apare dupa un reset cu motorul cald)
- 8.2 "- - -TC" - scurtcircuit senzor temperatură apă (literele afisate sunt asemanatoare cu "t c")
- 8.3 "-JO- -" - circuit deschis senzor jojă carburant (literele afisate sunt asemanatoare cu "j o")
- 8.4 "-JC- -" - scurtcircuit senzor jojă carburant (literele afisate sunt asemanatoare cu "j c")
- 8.5 "D- - - -" - absenţă semnal la senzorul de debit carburant (literele afisate sunt asemanatoare cu "d")- se ţine seamă de el numai dacă există CB instalat (doar la versiunile de soft 6002 si 7102)
În caz de mai multe defecte memorate sau prezente, acestea sunt afişate pe o singură şi aceeaşi linie a afişorului.

Pentru a executa urmatoarele actiuni se apasa lung butonul RESET in timp cat sunteti in meniul de diagnosticare:
- se şterg defectele memorate
- se reseteaza datele parţiale din CB (Km parcursi si Litri consumati - restul deriva din ele)
- se iese din secvenţa de autodiagnosticare
- se reseteaza circuitul de afisare a nivelului de combustibil (serveste la rezolvarea afisarii incorecte a volumului de combustibil din rezervor)
Apoi se aduce contactul la pozitia A sau S (stop).

Daca nu se doreste efectuarea actiunilor expuse mai sus se aduce contactul la pozitia A sau S (stop) pentru a iesi din meniul de diagnosticare si a reveni la functionarea normala a tabloului de bord.

Trebuie facut testul cu motorul cald, dupa resetarea tuturor erorilor.


Coduri secrete iPhone

*#21# + Call = verifica starea setarilor pentru serviciul Call Forwarding. (voce, date, fax, sms, sync, etc.)

*31# = Activeaza optiunea de “numar ascuns/privat” (Private Caller ID) - dupa activare, la activarea unui apel, numarul de telefon nu o sa fie afisat.

#31# = Dezactiveaza optiunea de “numar ascuns/privat” (Private Caller ID)

*#31# = Afiseaza starea serviciului “numar ascuns” (Private Caller ID). (Disabled = visible, Enabled = private).

*#43# + Call = verifica starea setarilor pentru serviciul “apel in asteptare”. (voce, date, fax, sms, sync, etc.)

*#06# - cod IMEI
*3001#12345#* si Apel - afisare meniu secret, care contine informatii despre retea

Coduri secrete Sharp

*01763*8371# (*01763*VER0#) - versiune firmware
*01763*3641# (*01763*ENG1#) - activare meniu tehnic; pentru a iesi, apasa pe butonul de pornire/ oprire, pe urma dezactiveaza-l cu codul urmator
*01763*3640# (*01763*ENG0#) - dezactivare meniu tehnic
*01763*8781# (*01763*TST1#) - test telefon nr. 1
*01763*8782# (*01763*TST2#) - test telefon nr. 2
*01763*8783# (*01763*TST3#) - test telefon nr. 3
*01763*8784# (*01763*TST4#) - test telefon nr. 4
*01763*8785# (*01763*TST5#) - test telefon nr. 5
*01763*87872# (*01763*TST72#) - test telefon nr. 72
*01763*8788# (*01763*TST8#) - test telefon nr. 8
*01763*5640# (*01763*LOG0#) - dezactivare log
*01763*5641# (*01763*LOG1#) - activare log
*01763*4634# (*01763*IMEI#) - cod IMEI
*01763*6370# (*01763*MEP0#) - dezactivare meniu deblocare
*01763*6371# (*01763*MEP1#) - activare meniu deblocare

Coduri secrete Alcatel

000000* - verifici cat de incarcata este bateria

###337*07# - restartare telefon

Coduri secrete BenQ-Siemens

*#06# - versiune software; pentru a afisa mai multe informatii, apasa inca o data tasta softkey
*#0001# - modificare meniu in engleza
*#0049# - modificare meniu in germana
*#0606# - aflare cod secret al telefonului
*#0003*(cod secret)# - deblocare SIM; se foloseste codul secret aflat anterior
*12022243121 - meniu bonus
*#9999# - resetare configurari din fabrica

Coduri secrete LG

Toate codurile se introduc in ecranul principal (standby).

*#06# - cod IMEI
*#07# - cod IMEI si versiune software
2945#*# - meniu de teste
2945*#01*# - meniu secret
*8375# - versiune software

Coduri secrete Motorola

Toate codurile se introduc in ecranul principal al telefonului (standby).
[] (pauza) inseamna sa tii apasata tasta * pana cand apare un mic patrat.

*#06# - cod IMEI
*7 - deblocare tastatura

[] [] [] 0 0 8 [] 1 [] - selectare linie telefonica, se poate folosi si pentru a scrie ceva sub numele operatorului
[] [] [] 1 0 5 [] 1 [] - adaugare agenda in meniul principal
[] [] [] 1 0 7 [] 1 [] - adaugare mesaje in meniul principal
[] [] [] 1 0 8 [] 1 [] - copiere agenda SIM
[] [] [] 1 0 1 [] 1 [] - frecventa meniului de cautare: lenta
[] [] [] 1 0 2 [] 1 [] - frecventa meniului de cautare: medie
[] [] [] 1 0 3 [] 1 [] - frecventa meniului de cautare: rapida
[] [] [] 1 1 9 [] 1 [] - activare EFR (Enhanced Full Rate)
[] [] [] # # # [] 1 [] - setari
[] [] [] 0 0 4 [] 1 [] - schimbare PIN
[] [] [] 0 0 5 [] 1 [] - deblocare folosind codul PUK

Pentru toate codurile, se poate inlocui ultima cifra cu 0 in loc de 1. In acest caz, functia care a fost activata, se va dezactiva.

Exista si alte coduri similare, pentru ca numarul din trei cifre din mijloc poate lua orice valoare intre 000 si 999. Aici am pus cele mai populare coduri.

Exista cateva coduri pentru a schimba frecventa GSM. Pentru asta, trebuie sa apesi 048263* rapid si vei ajunge intr-un meniu special. In sectiunea Opcode, introduci:
10*0*3 pentru GSM 900
10*0*4 pentru GSM 1800
10*0*5 pentru GSM 1900
10*0*6 pentru dual band GSM 900/1800
10*0*7 pentru dual band GSM 850/1900

Coduri secrete Sony Ericsson

Toate codurile se tasteaza in ecranul principal (standby).
Explicatie coduri:
< inseamna sageata stanga
> inseamna sageata dreapta

*#06# - codul IMEI
>*<<*<* - meniu secret cu versiune software, informatii de service, teste de service
<0000> - resetare limba
<**< - informatii despre blocare SIM
tasta NO si * *04*0000*0000*0000# - se foloseste dupa ce ai introdus un PIN gresit pentru a intra in meniul telefonului fara a avea nevoie de SIM
0# - ultimele numere apelate

Coduri secrete Samsung

Coduri secrete Samsung

#9999# - versiune software
*#06# - cod IMEI
*#0001# - numar serial
*#9998*246# - status baterie/ capacitate memorie
*#9998*324# - *#8999*324# - ecran debug
*#9998*523# - contrast ecran
*#9998*842# - *#8999*842# - test vibratie
*#9998*289# - *#8999*289# - test difuzor
*#9125# - afisare emoticon :)
*#0837# - versiune software
*#0523# - *#8999*523# - contrast ecran
*#0228# sau *#8999*228# - informatii baterie
*#8999*636# - capacitate memorie
*#8999*778# - informatii despre SIM
*#8999*782# - afisare data si ceas alarma
*#8999*786# - afisare avertisment
*#8999*837# - versiune hardware
*#8999*638# - informatii retea
*#8999*9266# - afisare numar canal si intesitate receptie
*#1111# - versiune software
*#1234# - versiune firmware
*#2222# - versiune hardware
*#8999*8376263# - toate versiunile in acelasi meniu
*#8999*8378# - meniu de test
*#4777*8665# - setari GPRS
*#8999*523# - luminozitate ecran
*#8999*377# - log erori
*#8999*327# - meniu EEP
*#8999*667# - mod debug
*#92782# - model telefon
#*5737425# - mod Java
*#2255# - lista apeluri
*#232337# - adresa MAC Bluetooth
*#5282837# - versiune Java
#*7785# - resetare ceas
#*7200# - mute pentru generatorul de tonuri
#*3888# - mod test Bluetooth
#*7828# - ecran task-uri
#*#8377466# - versiuni software si hardware
#*2562# - resetare telefon
#*3837# - blocare telefon cu ecran alb
#*3849# - resetare telefon
#*2886# - activare/ dezactivare raspuns automat
#*7288# - activare/ dezactivare GPRS
#*7287# - activare GPRS
#*7666# - ecran alb
#*4263# - activare/ dezactivare handsfree
#*7462# - faza SIM
#*7983# - tensiune/ frecventa
#*7986# - tensiune
#*5376# - sterge toate SMS-urile
#*6837# - versiune oficiala de software
#*2474# - durata incarcare
#*3676# - formatare memorie flash
#*4760# - activare/ dezactivare GSM
#*4864# - ecran alb
#7263867# - activare/ dezactivare dump RAM

Coduri utile Nokia

Aceste coduri vor functiona pe majoritatea terminalelor Nokia

(1) *3370# Activarea EFR – De obicei sunetul in convorbiri este redus cu 5%

(2) #3370# Dezactivarea (EFR) sau *3370#

(3) *#4720# Activarea Half Rate Codec – Telefonul va folosi un sunet de calitate inferioara dar timpul in convorbiri va creste cu  30%

(4) *#4720# Dezactivarea Half Rate Codec.

(5) *#0000# Afiseaza versiunea de  software instalata pe telefon

(6) *#9999# alternativa daca *#0000# nu merge

(7) *#06# pentru aflarea numarului IMEI (International Mobile Equipment Identity)

(9) #pw+1234567890+ 2# Network Lock Status.

(10) #pw+1234567890+ 3# Country Lock Status.

(11) #pw+1234567890+ 4# SIM Card Lock Status.

(12) *#147# (vodafone) afisarea ultimului apel format de pe acel telefon

(13) *#1471# ultimul apel (Only vodofone).

(14) *#2640# Afiseaza codul de securitate activ

(15) *#30# Afiseaza numarul privat

(16) *#43# Verifici daca”Call Waiting” este activat

(17) *#67705646# Indeparteaza logo-ul operatorului pe Nokia 3310 si 3330.

(18) *#73# Reseteaza timpul si scorurile din jocuri

(19) *#7780# Restore factory settings. (se intelege)

(20) *#92702689# Afiseaza – 1.Serial Number, 2.Data Fabricarii, 3.Data Cumpararii, 4.Data la care a fost reparat (0000 apare cand nu a fost reparat niciodata)

(21) **21*number# Activeaza “All Calls” pentru a redirecta apelurile catre numarul de telefon specificat.

(22) **61*number# Activeaza “No Reply” pentru a redirecta apelurile catre numarul de telefon specificat.

(23) **67*number# Activeaza “On Busy” pentru a redirecta apelurile catre numarul de telefon specificat.

(24) 12345 Codul de securitate preinstalat
Data Fabricarii *#3283#

ISDN Code
Pentru a verifica Numarul ISDN pe un telefon Nokia folositi acest cod *#92772689#

iON Battery Timer

iON Battery Timer


iON Battery Timer este o aplicatie pentru smartphone-urile cu platforma Symbian.

Aplicatia estimeaza timpul de viata al bateriei telefonului. Dispune de un plug-in pentru ecranul de asteptare in care afiseaza informatiile despre baterie. Pentru a obtine o acuratete cat mai buna a estimarii aplicatia necesita calibrare, aceasta obtinandu-se dupa  cateva cicluri de incarcare/descarcare.

Detalii: http://www.capree.com/


To-Do List

To-Do List   Windows Sidebar Gadget


Windows Sidebar este un gadget care vă ajută să ţineţi evidenţa sarcinilor de zi cu zi.

Acesta dispune de o interfata foarte simpla, dublu-click pentru a edita un element, drag pentru a schimba ordinea. Utilizaţi icoanele din bara de instrumente pentru a salva şi a deschide listele.






Stergere Recycle Bin de pe desktop

Stergere  Recycle Bin de pe desktop:
Run-> REGEDIT
Cautati cheia NAMESPACE  (HKEY_Local_Macine \ Software \ Microsoft \ Windows \ Current Version \ Explorer \ Desktop \ Namespace)
Expandare NAMESPACE (click pe '+' )
Stergeti valoarea RECYCLE BIN
"HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Desktop\NameSpace\{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}"

Conexiune broadband(RDS) si autologin

Start>Control Panel>Network Connections

Selectam New Connection Wizard
Next lasam prima optiune bifata ( Connect to the internet )
Next selectam a doua optiune ( Set up my connection manually
Next aici selectam a doua optiune ( Connect using a broodband connection that requires a user name and password
Next iar la ISP Name scriem RDS la Username luam frumos foaia cu userul si parola scriem userul si parola de 2 ori in cele 2 casute de mai jos
Next si bifam optiunea Add a shourtcut to my desktop.

Luam  shourtcut-ul de pe desktop si il tragem catre butonul de start catre meniuri si il ducem in Folderul numit Startup
ne ducem in Control Panel la Network Connections
click dreapta pe conectiunea RDS tip PPOE properties => options => debifeaza "Prompt for name and password" urmata de debifarea optiunii "display progress while connecting" ca sa nu va mai apara nimic o sa va apara un mesaj in caz de eroare.


Instalare modem USB 3G orice model

Instalare modem USB 3G orice model.

Tutorialul de mai jos este pentru OpenWrt BackFire 10.03
http://backfire.openwrt.org/10.03/br...4-squashfs.trx
Modemul trebuie sa fie conectat la internet pe interfata de wan.


root@balauru:/#opkg update

root@balauru:/#opkg install kmod-usb-uhci kmod-usb-serial

In acest moment modemul este vazut ca flash stick usb mass storage

root@balauru:/# dmesg|tail
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 1
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
PCI: Enabling device 01:03.1 (0000 -> 0001)
uhci.c: USB UHCI at I/O 0x120, IRQ 2
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 2
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
hub.c: new USB device 01:03.0-1, assigned address 2
usb.c: USB device 2 (vend/prod 0x12d1/0x1446) is not claimed by any active driver. <<<<<<<<<<< asta-i
root@balauru:/#

root@balauru:/#opkg install usb-modeswitch

root@balauru:/# cd /etc
root@balauru:/# wget http://www.draisberghof.de/usb_modeswit ... erence.txt
root@balauru:/# mv device_reference.txt usb-modeswitch.conf

Listati cu

root@balauru:/#cat usb-modeswitch.conf
si cautati daca este listat modemul vostru sau cautati vend/prod 0x12d1/0x1446
Editati cu vi

root@balauru:/#vi usb-modeswitch.conf

si stergeti ; din dreptul

; DefaultVendor= 0x12d1
; DefaultProduct= 0x1446

root@balauru:/#vi usb-modeswitch.conf
Trebuie sa stegeti ; dupa cum se vede mai jos
########################################################
# Huawei E1550
# Huawei E1750
#
# Contributor: Anders Blomdell, Ahmed Soliman

DefaultVendor= 0x12d1
DefaultProduct= 0x1446

TargetVendor= 0x12d1
TargetProduct= 0x1001

MessageContent="55534243123456780000000000000011060000000000000000000000000000"

########################################################

In mod USB mass storage are vendor 0x12d1 si product 0x1446
In mod modem 3G are vendor 0x12d1 si product 0x1001
root@balauru:/#reboot

Se verifica daca a schimbat stikul din usb mass storage in modem :

root@balauru:/# usb_modeswitch

Looking for target devices ...
No devices in target mode or class found
Looking for default devices ...
Found default devices (1)
Accessing device 002 on bus 002 ...
Using endpoints 0x01 (out) and 0x81 (in)
Inquiring device details; driver will be detached ...
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached

SCSI inquiry data (for identification)
-------------------------
Vendor String: Orange
Model String: CD ROM (Huawei)
Revision String: 2.31
-------------------------

USB description data (for identification)
-------------------------
Manufacturer: HUAWEI Technology
Product: HUAWEI Mobile
Serial No.: 0123456789ABCDEF
-------------------------
Setting up communication with interface 0 ...
Trying to send the message to endpoint 0x01 ...
OK, message successfully sent
Device is gone, skipping any further commands
-> Run lsusb to note any changes. Bye.


Configurati usb-modeswitch sa schimbe stickul din mass storage in modem inainte de a initia driverele dupa fiecare reboot astfel :

root@balaurul:~# cat>/etc/init.d/usb-modeswitch
#!/bin/sh /etc/rc.common
#

START=50
start() {

usb_modeswitch

}
^D <<<<<<<<<< apasati CTRL+D
root@balaurul:/etc/rc.d# chmod +x /etc/init.d/usb-modeswitch
root@balaurul:/etc/rc.d# /etc/init.d/usb-modeswitch enable
root@balaurul:/etc/rc.d#reboot

Asociem modemul cu product/vendor :

root@balaurul:~# cat>/etc/modules.d/60-usb-serial
usbserial vendor=0x12d1 product=0x1001 maxSize=4096
^D
root@balaurul:~# reboot

In log ar trebui sa vedem asa ceva :

hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
usb.c: registered new driver serial
usbserial.c: USB Serial support registered for Generic
usbserial.c: USB Serial Driver core v1.4
hub.c: new USB device 01:02.0-2, assigned address 2
usb.c: USB device 2 (vend/prod 0x12d1/0x1446) is not claimed by any active driver.
device wl0 entered promiscuous mode
wl0: attempt to add interface with same source address.
br-lan: port 2(wl0) entering learning state
br-lan: port 2(wl0) entering forwarding state
br-lan: topology change detected, propagating
usbdevfs: process 642 (usb_modeswitch) did not claim interface 0 before use
usb.c: USB disconnect on device 01:02.0-2 address 2
hub.c: new USB device 01:02.0-2, assigned address 3
usbserial.c: Generic converter detected
usbserial.c: Generic converter now attached to ttyUSB0 (or usb/tts/0 for devfs)
usbserial.c: Generic converter detected
usbserial.c: Generic converter now attached to ttyUSB1 (or usb/tts/1 for devfs)
usbserial.c: Generic converter detected
usbserial.c: Generic converter now attached to ttyUSB2 (or usb/tts/2 for devfs)
usbserial.c: Generic converter detected
usbserial.c: Generic converter now attached to ttyUSB3 (or usb/tts/3 for devfs)
usbserial.c: Generic converter detected
usbserial.c: Generic converter now attached to ttyUSB4 (or usb/tts/4 for devfs)
usbserial.c: Generic converter detected
usbserial.c: Generic converter now attached to ttyUSB5 (or usb/tts/5 for devfs)
root@balaurul:~#

Instalam comgt
root@balaurul:~# opkg update
root@balaurul:~# opkg install comgt


Din interfata grafica la Network interface wan
Atentie la APN !!! Pentru internet public Orange acesta este ¨internet¨ fara unsername si parola.

Pentru Vodafone:
APN:internet.vodafone.ro
Username:internet.vodafone.ro
Password:internet

http://modmyi.com/wiki/index.php/Car..._.28Romania.29

Configuram wan-ul , de obicei este : /dev/usb/tts/0

Ridicam interfata wan daca avem succes mesajul trebuie sa fie acesta :

root@balaurul:~# ifup wan
Trying to set PIN
PIN set successfully
root@balaurul:~#

Si in acest moment modemul 3g trebuie sa beculeasca continuu.

Se scrie script de initializare interfata wan.

root@balaurul:/etc/rc.d# cat>/etc/init.d/wan
#!/bin/sh /etc/rc.common
# Written by Simon Josefsson 2009-03-05. Released into the public domain.

START=90
start() {
ifup wan
}
^D
root@balaurul:/etc/rc.d# chmod +x /etc/init.d/wan
root@balaurul:/etc/rc.d# /etc/init.d/wan enable
root@balaurul:/etc/rc.d# reboot

SURSA: http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=73&t=59878&start=120

Modare PSP fara Pandora

Pentru a veni in ajutorul celor care nu au o baterie pandora , un prieten cu un psp modat , nu stiu cum sa faca o baterie pandora etc , voi scrie un tutorial care va ajuta persoanele care AU PSP-FAT sau PSP 2000 PANA IN VERSIUNEA V3 a Placii sa isi modeze psp-ul cu ajutorul chicken. Acest tutorial nu se adreseaza posesorilor de psp 3000 sau psp slim v3. Sa nu folositi acest program deoarece va veti brickui consola.
Programul ce-l voi prezenta mai jos este un auto-installer care va pune pe psp-ul vostru urmatoarele lucruri:
-5.03 Official Firmware Update
-ChickHEN R2
-PSPIdent v0.4
-Hellcat's Recovery Flasher v1.60
-Compatible motherboard chart
Dupa cum vedeti , in pack se afla si un program care va spune daca placa voastra este compatibila sau nu. Tutorialul este compus din 2 parti: Pentru cei care au deja 5.03 OFW instalat pe psp si Pentru cei care nu au instalat 5.03 pe psp

PEntru cei care nu au instalat 5.03 OFW pe psp:
Pasul 1 : Downloadati arhiva de aici :  ARHIVA
Pasul 2 : Porniti programul de pe desktop din arhiva
Pasul 3 : Conectati psp-ul la calculator
Pasul 4 : Instalati programul in ROOTUL cardului de memorie, direct ( ex: G:\ )
Pasul 5 : Intrati in psp si faceti update la 5.03 care se afla in card deja
Pasul 6 : Dupa ce ati actualizat la 5.03 , va duceti in folderul Photo si observati folderul ChickHen. Aici trebuie sa rulati exploitul folosind diferite metode prezente pe tutorialele HEn de pe forum
Pasul 7 : Dupa ce Hen-ul a pornit si psp-ul s-a restartat cu succes , va duceti in jocuri si rulati Psp Ident. Acesta va ajuta sa vedeti ce placa aveti. Daca v-ati convins ca placa voastra e in lista de hackable , ATUNCI PUTETI CONTINUA
Pasul 8 : V-ati convins ca psp-ul se poate moda? Atunci intrat in jocuri si rulati Hellcat's recovery flasher. De aici dati next , next si daca totul iese cum trebuie ar trebui sa aveti 5.00 m33 instalat pe psp-ul vostru

PEntru cei care  au instalat 5.03 OFW pe psp:
Pasul 1 : Downloadati arhiva de aici :ARHIVA
Pasul 2 : Porniti programul de pe desktop din arhiva
Pasul 3 : Conectati psp-ul la calculator
Pasul 4 : Instalati programul in ROOTUL cardului de memorie, direct ( ex: G:\ )
Pasul 5 : Dupa ce s-a instalat totul va duceti in folderul Photo si observati folderul ChickHen. Aici trebuie sa rulati exploitul folosind diferite metode prezente pe tutorialele HEn de pe forum
Pasul 6 : Dupa ce Hen-ul a pornit si psp-ul s-a restartat cu succes , va duceti in jocuri si rulati Psp Ident. Acesta va ajuta sa vedeti ce placa aveti. Daca v-ati convins ca placa voastra e in lista de hackable , ATUNCI PUTETI CONTINUA
Pasul 7 : V-ati convins ca psp-ul se poate moda? Atunci intrat in jocuri si rulati Hellcat's recovery flasher. De aici dati next , next si daca totul iese cum trebuie ar trebui sa aveti 5.00 m33 instalat pe psp-ul vostru

CATEVA AVERTIZARI PENTRU TOATA LUMEA:
1. ACEST PROGRAM MERGE DOAR PE PSP FAT SI PSP SLIM ( PANA IN PLACA v3 )
2. DACA AVETI DEJA INSTALAT O VERSIUNEA MAI MARE DE FW NU PUTETI FOLOSI PROGRAMUL
3. TREBUIE SA AVETI 5.03 SAU MAI JOS PENTRU A PUTEA MODA PSP-UL CU AJUTORUL INSTALLER-ULUI
4. PSP-UL 3000 NU SE POATE MODA CU AJUTORUL ACESTUI PROGRAM
NU NE ASUMAM NICI O RASPUNDERE PENTRU EVENTUALELE PROBLEME PE CARE LE PUTETI AVEA. TOTUL SE REALIZEAZA PE PROPRIUL RISC. DACA NU SUNTETI 100% SIGURI CA VA DESCURCATI , ATUNCI INCERCATI ALTE METODE

Dupa ce ati urmat acest tutorial urmeaza sa  instalati 5.50GEN-D3:
Pentru instalarea lui 5.50GEN-D3 puteti folosi PSPkfr unde veti gasi toate instructiunile.
Cititi ReadMe-ul pentru detalii cu privire la PSPkfr.

SURSA : http://forum.psp-fanatik.ro/upgradedowngrade-tutoriale/cum-sa-modati-psp-ul-permanent-fara-pandora-si-mms-sau-cu-ajutorul-unui-psp-mod/

Update de la 3.XX M33 sau 4.XX M33 la 5.00 M33-6

Update-de-la-3-xx-m33-sau-4-xx-m33-la-5-00-m33-6

-Pentru a face update-ul aveti nevoie de un PSP modat cu versiune 3.52 M33 sau mai mare.
-bateria incarcata 100%
-Un card MagicGate Supported minim 128MB

Prima data faceti un update la 5.00 M33 dupa care faceti la 5.00 M33-6.
Descarcati de aici update-ul pentru 5.00 M33:DOWNLOAD.
1)Copiati folderul UPDATE din arhiva in X:/PSP/GAME.
2)Porniti PSP-ul si rulati aplicatia 5.00 M33 Installer si urmati pasi de acolo.
Acum cand a ajuns la 100% va va cere sa apasati X pentru a restarta, si dupa aceea veti avea 5.00 M33.

Acum sa trecem de la 5.00 M33 la 5.00 M33-6.
Descarcati de aici fisierele necesare: DOWNLOAD
1)Copiati folderul UPDATE din arhiva in X:/PSP/GAME.
2)Porniti PSP-ul si rulati aplicatia 5.00 M33-6 si apasati X[update-ul va dura ~10sec].

Acum sa facem niste setari pentru a rula toate jocurile PSP-ul dvs.
1)Cand sunteti in meniu[XMB] apasati butonul "Select" pentru a intra in VSH Menu.
2)La CPU CLOCK XMB si CPU CLOCK GAME puneti 333/166.
3)La UMD ISO MODE puneti M33 driver.

Felicitari acum aveti ultimul CFW si anume 5.00 M33-6, acum puteti rula toate jocurile noi aparute.

Puteti sari peste primul pas facand urmatoarea modificare:
Puteti face update direct la 5.00 m33-6 cu firmwareul oficial 5.00 numit 500.PBP si firmwareul custom numit EBOOT.PBP amandoua fiind puse in PSP/GAME/UPDATE!

!!!ATENTIE!!!Pe site-ul lui DAX scrie sa aveti toate pluginurile dezactivate cand faceti update-ul!

SURSA: http://forum.psp-fanatik.ro/upgradedowngrade-tutoriale/update-de-la-3-xx-m33-sau-4-xx-m33-la-5-00-m33-6!/


Remote access

Probabil ca majoritatea dintre voi doriti sa va accesati routerul distant de la servici sau aiurea.
Pentru a securiza cu SSL urmati micul tutorial de mai jos:

BusyBox v1.15.3 (2010-04-06 04:14:37 CEST) built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.

_______ ________ __
| |.-----.-----.-----.| | | |.----.| |_
| - || _ | -__| || | | || _|| _|
|_______|| __|_____|__|__||________||__| |____|
|__| W I R E L E S S F R E E D O M
Backfire (10.03, r20728) --------------------------
* 1/3 shot Kahlua In a shot glass, layer Kahlua
* 1/3 shot Bailey's on the bottom, then Bailey's,
* 1/3 shot Vodka then Vodka.
---------------------------------------------------
root@balaur:~#
root@balaur:~#
root@balaur:~#
root@balaur:~#
root@balaur:~# opkg update
Downloading http://downloads.openwrt.org/backfire/1 ... ackages.gz.
Inflating http://downloads.openwrt.org/backfire/1 ... ackages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/packages.

Instalati suportul de ssl pentru OpenWrt

root@balaur:~# opkg install luci-ssl

root@balaur:~# ls /etc/config/
ddns dhcp dropbear firewall luci network system ucitrack uhttpd wireless

Editati fisierul de configurare uhttpd si comentati linia marcata de mine cu rosu.

root@balaur:~# vi /etc/config/uhttpd

# Server configuration
config uhttpd main

# HTTP listen addresses, multiple allowed
# list listen_http 0.0.0.0:80
# list listen_http [::]:80

# HTTPS listen addresses, multiple allowed
list listen_https 0.0.0.0:443
# list listen_https [::]:443

# Server document root
option home /www

...........................

Restartati serverul de http
root@balaur:~# /etc/init.d/uhttpd restart

Acum puteti accesa interfata grafica cu SSL.

SURSA: http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=73&t=59878&start=105

Torrent

Pentru torrent se poate folosi dctcs peste kamikaze.
Instalarea pe router Topex Deluxe (4MB flash) se face in ordinea: mai intai torrent si pe urma suportul de USB file sistem.
Pe Premium (8MB flash) puteti face instalarea in ce ordine vreti voi. Idem pentru cei care boot-eaza de pe USB sau SD/MMC-card.

Router-ul trebuie sa fie conectat la internet.
Comezile sunt:

opkg update

opkg install http://sites.google.com/site/yodctcs/dc ... mipsel.ipk


Dupa cele de mai sus instalati suportul de USB fs.
Cand ati terminat editati fisierul /etc/dctcs.conf

Mai jos aveti dctcs.conf folosit de mine.
Aveti grija sa va creati directorul /mnt/torrent pe hardisk-ul extern:
mkdir /mnt/torrent
si sa dati drepturi de scriere in acel director
chmod 777 -R /mnt/torrent

Mai jos in loc de:
user=utilizator
password=xxxxxxxxxxxx
Puneti user-ul vostru si parola cu care vreti sa va conectati la interfata grafica.

#sample config file

#change these according to your system
torrent-directory=/mnt/torrent/
download-directory=/mnt/torrent/

#change user name and password
user=utilizator
password=xxxxxxxxxxxx

exit-hours=168
exit-ratio=5.6
cache-size=1
restart-torrents=0

download-limit=0
upload-limit=0

check-interval=0

port=18000

#arbitrary arguments to ctorrent
ctorrent-args=-a
#run command after download complete see ctorrent -X for details
ctorrent-complete=command

#url to prepend in the details box
detail-url=ftp://192.168.1.1/mnt/torrent/

#arbitrary arguments to wget
wget-args=-c

#write-stats=1
ctorrent=/usr/bin/ctorrent
client-host=localhost:15000
htmlroot-directory=/usr/share/dctcs/www/darkside.ctcs.gui/
wget=/usr/bin/wget


Acum trebuie sa porniti serviciul de dctcs
root@OpenWrt:~# /etc/init.d/dctcs enable
root@OpenWrt:~# /etc/init.d/dctcs start


In acest moment puteti accesa interfata grafica la
http://adresaIProuter:18000

SURSA:  http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=73&t=59878&start=90

OVERCLOCKING

OVERCLOCKING

din CLI

nvram set clkfreq=264,132
nvram commit
reboot & exit

SURSA: http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=73&t=59878&start=0

Suport de HDD, SAMBA si sftp

Aveti un router cu OpenWrt si vreti sa-i adaugati suport de HDD, SAMBA si sftp pentru a accesa acest HDD si de la servici, sau pur si simplu sa faceti share securizat de fisiere peste internet.
Exemplul de mai jos este pentru un HDD extern FAT.
Intrati cu telnet pe router si schimbati parola.

root@OpenWrt:~# passwd
Changing password for root
New password:
Bad password: too weak
Retype password:
Password for root changed by root

Va reconectati cu SSH. Putty


root@OpenWrt:/# opkg update
Downloading http://downloads.openwrt.org/kamikaz...es/Packages.gz
Connecting to 10.1.1.1:8080 (10.1.1.1:8080)
Packages.gz 100% |*************************************************************************************************** ******| 130k --:--:-- ETA
Inflating http://downloads.openwrt.org/kamikaz...es/Packages.gz
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/snapshots

Dezinstalati varianta minima de administrare pentru a face loc pe flash.

root@OpenWrt:/# opkg remove luci-admin-mini
Removing package luci-admin-mini from root...

Instalati SAMBA

root@OpenWrt:/# opkg install luci-app-samba
Installing luci-app-samba (0.8.8-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/kamikaz...8-1_mipsel.ipk
Connecting to 10.1.1.1:8080 (10.1.1.1:8080)
luci-app-samba_0.8.8 100% |*************************************************************************************************** ******| 2866 --:--:-- ETA
Installing samba3 (3.0.24-2) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/kamikaz...4-2_mipsel.ipk
Connecting to 10.1.1.1:8080 (10.8.39.5:8080)
samba3_3.0.24-2_mips 100% |*************************************************************************************************** ******| 456k 00:00:00 ETA
Installing libpthread (0.9.29-14.3) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/kamikaz...4.3_mipsel.ipk
Connecting to 10.1.1.1:8080 (10.1.1.1:8080)
libpthread_0.9.29-14 100% |*************************************************************************************************** ******| 19340 --:--:-- ETA
Configuring libpthread
Configuring luci-app-samba
Configuring samba3


Adaugati suportul de usb2 si firewall&port forwarding


root@OpenWrt:/# opkg install luci-app-firewall kmod-fs-vfat kmod-usb-storage kmod-usb-uhci-iv kmod-usb2
Installing luci-app-firewall (0.8.8-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/kamikaz...8-1_mipsel.ipk
Connecting to 10.1.1.1:8080 (10.1.1.1:8080)
luci-app-firewall_0. 100% |*************************************************************************************************** ******| 7679 --:--:-- ETA
Installing kmod-fs-vfat (2.4.35.4-brcm-2.4-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/kamikaz...4-1_mipsel.ipk
Connecting to 10.1.1.1:8080 (10.1.1.1:8080)
kmod-fs-vfat_2.4.35. 100% |*************************************************************************************************** ******| 32643 --:--:-- ETA
Installing kmod-usb-storage (2.4.35.4-brcm-2.4-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/kamikaz...4-1_mipsel.ipk
Connecting to 10.1.1.1:8080 (10.1.1.1:8080)
kmod-usb-storage_2.4 100% |*************************************************************************************************** ******| 41024 --:--:-- ETA
Installing kmod-usb-core (2.4.35.4-brcm-2.4-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/kamikaz...4-1_mipsel.ipk
Connecting to 10.1.1.1:8080 (10.1.1.1:8080)
kmod-usb-core_2.4.35 100% |*************************************************************************************************** ******| 46534 --:--:-- ETA
Installing kmod-scsi-core (2.4.35.4-brcm-2.4-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/kamikaz...4-1_mipsel.ipk
Connecting to 10.1.1.1:8080 (10.1.1.1:8080)
kmod-scsi-core_2.4.3 100% |*************************************************************************************************** ******| 54968 --:--:-- ETA
Installing kmod-usb-uhci-iv (2.4.35.4-brcm-2.4-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/kamikaz...4-1_mipsel.ipk
Connecting to 10.1.1.1:8080 (10.1.1.1:8080)
kmod-usb-uhci-iv_2.4 100% |*************************************************************************************************** ******| 19399 --:--:-- ETA
Installing kmod-usb2 (2.4.35.4-brcm-2.4-1) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/kamikaz...4-1_mipsel.ipk
Connecting to 10.1.1.1:8080 (10.1.1.1:8080)
kmod-usb2_2.4.35.4-b 100% |*************************************************************************************************** ******| 15708 --:--:-- ETA
Configuring kmod-fs-vfat
Configuring kmod-scsi-core
Configuring kmod-usb-core
Configuring kmod-usb-storage
Configuring kmod-usb-uhci-iv
Configuring kmod-usb2
Configuring luci-app-firewall


In acest moment daca conectati un HDD usb la router acesta va fi detectat


root@OpenWrt:/# dmesg
............................................

Initializing USB Mass Storage driver...
usb.c: registered new driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
hub.c: new USB device 01:02.2-1, assigned address 2
scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Vendor: Model: Flash Disk Rev: 5.00
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
Attached scsi removable disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
SCSI device sda: 2068992 512-byte hdwr sectors (1059 MB)
sda: Write Protect is off
Partition check:
/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0: p1
WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured
USB Mass Storage device found at 2


Creati un script shell pentru a monta HDD-ul in directorul ¨share¨ la fiecare restart la router-ului.


root@OpenWrt:/# cat>/etc/init.d/usbhdd
#!/bin/sh /etc/rc.common
START=99
STOP=40
start()
{
echo -n "Mounting USB drive: "
mount -t vfat -o uid=65534,gid=65534,dmask=0,fmask=0 /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/part1 /share
echo "Done."
}
stop()
{
echo -n "Umounting USB drive: "
sync
sync
umount /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/part1
echo "Done."
}
restart()
{
stop
start
}

Apasati Ctrl+D pentru a finaliza editarea si verificati

root@OpenWrt:/# cat /etc/init.d/usbhdd
#!/bin/sh /etc/rc.common
START=99
STOP=40
start()
{
echo -n "Mounting USB drive: "
mount -t vfat -o uid=65534,gid=65534,dmask=0,fmask=0 /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/part1 /share
echo "Done."
}
stop()
{
echo -n "Umounting USB drive: "
sync
sync
umount /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/part1
echo "Done."
}
restart()
{
stop
start
}


Modificati fisierul usbhdd in executabil


root@OpenWrt:/# chmod +x /etc/init.d/usbhdd

Activati autostart pentru usbhdd

root@OpenWrt:/# /etc/init.d/usbhdd enable

Creati directorul ¨share¨

root@OpenWrt:/# cd /
root@OpenWrt:/# mkdir share


Listati

root@OpenWrt:/# ls
bin dev etc home jffs lib mnt proc rom root sbin share sys tmp usr var www
root@OpenWrt:/# pwd
/


Rulati scriptul de initializare usbhdd

root@OpenWrt:/# /etc/init.d/usbhdd start
Mounting USB drive: Done.


Verificati daca HDD-ul a fost vazut si montat


root@OpenWrt:/# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
rootfs 1.6M 1.6M 0 100% /
/dev/root 1.6M 1.6M 0 100% /rom
tmpfs 14.9M 384.0k 14.5M 3% /tmp
/dev/mtdblock/4 1.7M 1.2M 544.0k 69% /jffs
mini_fo:/jffs 1.6M 1.6M 0 100% /
/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/part1 1008.2M 857.7M 150.6M 85% /share


Verificati si listati continutul directorului montat.


root@OpenWrt:/# ls /share
3cdaemon consola.ppk pcra023-confg tftpboot7970.sccp.7-0-2
IMG_1114.jpg consola_lucian.ppk tftpboot tftpboot7970.sccp.8-2-2sp1
Quasar cp005058.scexe tftpboot 7905 tftpboot7970.sip.8-3-1
SEP000E84E8E3D5.cnf.xml dialplan.xml tftpboot 7970 work
XMLDefault.cnf.xml firmware telefoane cisco 79xx tftpboot2-7940-7960 wrt firmware
asterisk firmware telefoane linksys SPA9xx tftpboot7970.SIP70.8-5-2S tftpboot7970.sccp.6-0-3
root@OpenWrt:/#


Activati autostart si porniti serviciul de SAMBA


root@OpenWrt:/etc/samba# /etc/init.d/samba enable
root@OpenWrt:/etc/samba# /etc/init.d/samba start


Editati fisierul template de configurare SAMBA dupa cum urmeaza.

Pe scurt, comenzile necesare pentru editorul VI sunt:
i - pentru insert si a incepe editarea
esc - pentru a iesi din editare
Shift+zz - pentru a salva
:q! - pentru a iesi din editare fara a salva

root@OpenWrt:vi /etc/samba/smb.conf.template
[global]
netbios name = openwrt
workgroup = openwrt
server string = openwrt
name resolve order = lmhosts hosts bcast
syslog = 10
encrypt passwords = true
passdb backend = smbpasswd
obey pam restrictions = yes
socket options = TCP_NODELAY
unix charset = ISO-8859-1
preferred master = yes
os level = 20
security = share
guest account = nobody
invalid users = root
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd
writeable = yes
public = yes
root@OpenWrt:~#


Restartati serviciul de SAMBA



root@OpenWrt:/etc/samba# /etc/init.d/samba restart

Ultimul pas este sa configurati router-ul din interfata grafica asa cum se vede in atasamente.


In acest moment din orice calculator conectat pe lan-ul router-ului se poate accesa fisierul share la \\192.168.1.1

In atasament aveti cum se configureaza interfata grafica pentru port forwarding si network file share.

Pentru a accesa fisierele cu sftp pe portul 443 trebuie sa instalati serviciul de sftpd, altfel merge cu un client de scp (winscp, pscp).

root@OpenWrt:/etc/samba# opkg install openssh-sftp-server

Asigurati-va ca accesul catre router-ul dvs este deschis pe portul 443 - verificati setarea Firewall a router-ului (Network -> Firewall).
Iar in acest moment puteti sa va accesati hdd-ul de acasa de oriunde aveti o conexiune la internet. Nu uitati sa configurati winscp cu sesiune catre IP wan router port 443. Portul 443 (ssl) este in general deschis pentru toate retelele corporate sau nu, deci nu veti avea probleme de firewall.

SURSA: http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=73&t=59878&start=0

Resoftare Router

Procedura de resoftare router Topex Bytton cu placa de baza Asus wl500 Deluxe sau Premium

Ca sa resoftati router-ul trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:

- descarcati firmware-ul de aici http://backfire.openwrt.org/
- setati adresa statica pe calculator 192.168.1.2
- porniti router cu butonul de reset apasat pana incepe sa palpaie led-ul de power
- conectati calculatorul la router pe un port de LAN1 2 3 sau 4
- dintr-o fereastra dos tastati "ping 192.168.1.1" , daca nu raspunde verificati setarile lan ale calculatorului si/sau cablul ethernet - trebuie da fie 1 la 1
- din fereastra dos tastati "tftp -i 192.168.1.1 put openwrt-brcm-2.4-squashfs.trx" (comanda se da fara ghilimele si trebuie sa fiti in directorul in care ati descarcat firmware-ul)

Transferul dureaza cateva secunde timp in care led-ul de LAN palpaie. Lasati router-ul 2minute pentru a se face scrierea din ram in flash, dupa care resetati.

SURSA: http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=73&t=59878&start=0


Scurtaturi Outlook

Scurtaturi utile Outlook

CTRL+M = Send/Receive email

CTRL+N = Compun un nou email

CTRL+F = Forward

CTRL+R = Reply

CTRL+SHIFT+R = Reply All

CTRL+SHIFT+B = deschide Address Book

CTRL+Q = marcheaza mesajul ca citit

Insert = marchezi un mesaj cu un flag (stegulet) pentru a-l evidentia si reveni asupra lui. In acelasi timp i se poate  seta un “remainder”

Scurtaturi Excel

Scurtaturi utile Excel

[Ctrl]+[O] = Open (deschide un document)

[Ctrl]+[S] = Save (salveaza document)

[Ctrl]+[H] = Replace (inlocuieste caractere, cuvinte etc.)

[Ctrl]+[F] = Find (gaseste caractere, cuvinte etc.)

[Ctrl]+[C] = Copy (copiaza continutul selectiei)

[Ctrl]+[X] = Cut (decupeaza continutul selectiei)

[Ctrl]+[V] = Paste (lipeste continutul selectiei)

[Ctrl]+[B] = Bold (ingroasa textul selectat)

[Ctrl]+[I] = Italic (inclina textul selectat)

[Ctrl]+[U] = Underline (subliniaza textul selectat)

[Ctrl]+[Z] = Undo (anuleaza ultima actiune)

[Ctrl]+[P] = Print

[F1] = Microsoft Excel Help

[F2] sau dublu clic pe celula selectata = Intra in modul “redenumire”

[F4] = repeta ultima actiune

[Shift]+[F2] = intra in mod editare comentariu pe celula selectata

[Ctrl]+[F3] = defineste un nume

[Ctrl]+[K] = insert Hyperlink

[Alt]+[=] = AutoSum

[Ctrl]+[;] = insereaza data curenta

[Ctrl]+[Shift]+[:] = insereaza ora curenta

[Alt]+[F8] = Macros

Dublu clic mouse intr-o zona libera a ToolBar-ului = Tools –> Customize

Scurtaturi Word

Scurtaturi utile Word

[Ctrl]+[O] = Open (deschide un document)

[Ctrl]+[S] = Save (salveaza document )

[Ctrl]+[H] = Replace (inlocuieste caractere, cuvinte etc.)

[Ctrl]+[A] = Select All (selecteaza intregul text din document)

[Ctrl]+[F] = Find (gaseste caractere, cuvinte etc.)

[Ctrl]+[C] = Copy (copiaza continutul selectiei)

[Ctrl]+[X] = Cut (decupeaza continutul selectiei)

[Ctrl]+[V] = Paste (lipeste continutul selectiei)

[Ctrl]+[N] = New (deschide un nou document)

[Ctrl]+[W] = Inchide numai documentul activ

[Ctrl]+[L] = Left (aliniaza textul in stanga paginii)

[Ctrl]+[E] = Center (aliniaza textul in centrul paginii)

[Ctrl]+[R] = Right (aliniaza textul in dreapta paginii)

[Ctrl]+[J] = Justify (aliniaza textul in lungul randului)

[Ctrl]+[B] = Bold (ingroasa textul selectat)

[Ctrl]+[I] = Italic (inclina textul selectat)

[Ctrl]+[U] = Underline (subliniaza textul selectat)

[Ctrl]+[Z] = Undo (anuleaza ultima actiune)

[Ctrl]+[K] = insert Hyperlink

[Ctrl]+[P] =Print

[Ctrl]+[F2] =Print Preview

[Alt]+[F8] = Macros

[Shift]+[F7] = Thesaurus

[Ctrl]+[Shift]+[<] = mareste dimensiunea fontului

[Ctrl]+[Shift]+[<] = micsoreaza dimensiunea fontului

[Ctrl]+[Shift]+[F5] = insert bookmark name

[F1] = Microsoft Word Help

[F3] = Schimba textul/paragraful selectat cu majuscule sau minuscule

[F4] = repeta ultima actiune

[F5] = GoTo

[F7] = Spelling and Grammar

[F8] = Extend selection

[F9] = Iesire din Extend selection

[F12] = Save as

[Ins] = Overtype (mod suprascriere)

[Ctrl]+[Home] = muta cursorul la inceputul documentului

[Ctrl]+[End] = muta cursorul la sfarsitul documentului

[Shift]+[F3] = modifica textul selectat (litere mari, litere mici)

Dublu clic mouse pe text selecteaza un cuvant.

Triplu clic mouse pe text selecteaza un paragraf.


Comenzi rapide

Combinaţiile de taste ale sistemului Windows



  • F1: Ajutor

  • CTRL+ESC: Deschiderea meniului Start

  • ALT+TAB: Comutare între programe deschise

  • ALT+F4: Închiderea programului

  • SHIFT+DELETE: Ştergerea definitivă a elementului

  • Siglă Windows+L: Blocarea computerului (fără a utiliza CTRL+ALT+DELETE)


Combinaţiile de taste ale programelor Windows



  • CTRL+C: Copiere

  • CTRL+X: Decupare

  • CTRL+V: Lipire

  • CTRL+Z: Anulare

  • CTRL+B: Aldin

  • CTRL+U: Subliniat

  • CTRL+I: Cursiv


Combinaţii modificatoare mouse/tastatură pentru obiecte Shell



  • SHIFT+clic cu butonul din dreapta: Afişarea unui meniu de comenzi rapide care conţine comenzi alternative

  • SHIFT+dublu clic: Executarea comenzii implicite alternative (al doilea element din meniu)

  • ALT+dublu clic: Afişare proprietăţi

  • SHIFT+DELETE: Ştergere imediată a unui element fără a-l plasa în Coşul de reciclare


Comenzi generale de la tastatură



  • F1: Pornire Ajutor Windows

  • F10: Activarea opţiunilor din bara de meniu

  • SHIFT+F10 Deschiderea unui meniu de comenzi rapide pentru elementul selectat (este echivalent cu clic cu butonul din dreapta pe un obiect)

  • CTRL+ESC: Deschiderea meniului Start (se utilizează tastele SĂGEATĂ pentru a selecta un element)

  • CTRL+ESC sau ESC: Selectarea butonului Start (se apasă TAB pentru a selecta bara de activităţi sau se apasă SHIFT+F10 pentru un meniu contextual)

  • CTRL+SHIFT+ESC: Deschide Manager activități Windows

  • ALT+SĂGEATĂ ÎN JOS: Deschiderea unei casete listă verticale

  • ALT+TAB: Comutare la alt program în execuţie (se ţine apăsată tasta ALT, apoi se apasă tasta TAB pentru a vizualiza fereastra de comutare activităţi)

  • SHIFT: Prin apăsarea şi menţinerea apăsată a tastei SHIFT în timp ce se introduce un CD-ROM se evită caracteristica de executare automată

  • ALT+BARĂ DE SPAŢIU: Afişarea meniului Sistem al ferestrei principale (din meniul Sistem se poate restaura, deplasa, redimensiona, minimiza, maximiza sau închide fereastra)

  • ALT+- (ALT+cratimă): Afişarea meniului Sistem al ferestrei fiu a interfeţei pentru documente multiple (MDI) (din meniul Sistem al ferestrei MDI se poate restaura, deplasa, redimensiona, minimiza, maximiza sau închide fereastra fiu)

  • CTRL+TAB: Comutare la următoarea fereastră fiu a programului interfaţă pentru documente multiple (MDI)

  • ALT+literă subliniată din meniu: Deschiderea meniului

  • ALT+F4: Închiderea ferestrei curente

  • CTRL+F4: Închiderea ferestrei curente de interfaţă pentru documente multiple (MDI)

  • ALT+F6: Comutare între mai multe ferestre din acelaşi program (de exemplu, atunci când este afişată caseta de dialog Notepad Căutare, ALT+F6 comută între caseta de dialog Căutare şi fereastra principală Notepad)


Comenzi rapide pentru obiecte Shell şi foldere generale/Explorator Windows


Pentru un obiect selectat:

  • F2: Redenumirea obiectului

  • F3: Găsirea tuturor fişierelor

  • CTRL+X: Decupare

  • CTRL+C: Copiere

  • CTRL+V: Lipire

  • SHIFT+DELETE: Ştergere imediată a selecţiei, fără a deplasa elementul în Coşul de reciclare

  • ALT+ENTER: Deschidere proprietăţi pentru obiectul selectat


Pentru a copia un fişier


Se apasă şi se ţine apăsată tasta CTRL în timp ce se glisează fişierul în alt folder.

Pentru a crea o comandă rapidă


Se apasă şi se ţin apăsate tastele CTRL+SHIFT în timp ce se glisează un fişier în desktop sau într-un folder.

Control pentru comenzi rapide/folder general



  • F4: Selectarea casetei Salt la alt folder şi deplasarea în intrările din casetă (dacă bara de instrumente este activă în Exploratorul Windows)

  • F5: Reîmprospătarea ferestrei curente

  • F6: Deplasarea prin panourile din exploratorul Windows

  • CTRL+G: Deschiderea instrumentului Go to folder (numai în Windows Explorer din Windows 95)

  • CTRL+Z: Anularea ultimei comenzi

  • CTRL+A: Selectarea tuturor elementelor din fereastra curentă

  • BACKSPACE: Comutarea la folderul părinte

  • SHIFT+clic+butonul Închidere: Pentru foldere, închiderea folderului curent şi a tuturor folderelor părinte


Controlul structurii arborescente Explorator Windows



  • * din minitastatura numerică: Extindere completă sub selecţia curentă

  • + din minitastatura numerică: Extinderea selecţiei curente

  • - din minitastatura numerică: Restrângerea selecţiei curente.

  • SĂGEATĂ LA DREAPTA: Extinderea selecţiei curente dacă nu este extinsă sau, dacă este extinsă, deplasarea la primul fiu al acesteia

  • SĂGEATĂ LA STÂNGA: Restrângerea selecţiei curente dacă este extinsă sau, dacă nu este extinsă, deplasarea la părintele acesteia


Controlul proprietăţilor



  • CTRL+TAB/CTRL+SHIFT+TAB: Deplasarea prin filele de proprietăţi


Comenzi rapide de accesibilitate



  • Apăsarea de cinci ori a tastei SHIFT: Comutare între activarea şi dezactivarea TasteAdezive

  • Apăsarea şi ţinerea apăsată a tastei SHIFT din dreapta, timp de opt secunde: Comutare între activare şi dezactivare TasteFiltrare

  • Apăsarea şi ţinerea apăsată a tastei NUM LOCK, timp de cinci secunde: Comutare între activare şi dezactivare TasteComutare

  • ALT stânga+SHIFT stânga+NUM LOCK: Comutare între activare şi dezactivare TasteMaus

  • ALT stânga+SHIFT stânga+PRINT SCREEN: Comutare între activare şi dezactivare contrast puternic


Taste Microsoft Natural Keyboard



  • Siglă Windows: Meniul Start

  • Siglă Windows+R: Caseta de dialog Executare

  • Siglă Windows+M: Minimizare totală

  • SHIFT+Siglă Windows+M: Anulare minimizare totală

  • Siglă Windows+F1: Ajutor

  • Siglă Windows+E: Explorator Windows

  • Siglă Windows+F: Găsire fişiere sau foldere

  • Siglă Windows+D: Minimizare totală a ferestrelor deschise şi afişare desktop

  • CTRL+Siglă Windows+F: Găsire computer

  • CTRL+Siglă Windows+TAB: Deplasarea focalizării de la Start la bara de instrumente Lansare rapidă, la bara de stare a sistemului (se utilizează SĂGEATĂ LA DREAPTA sau SĂGEATĂ LA STÂNGA pentru a deplasa focalizarea la elementele din bara de instrumente Lansare rapidă şi bara de stare a sistemului)

  • Siglă Windows+TAB: Circulare prin butoanele barei de activităţi

  • Siglă Windows+Break: Caseta de dialog Proprietăţi sistem

  • Tasta Application Afişarea unui meniu de comenzi rapide pentru elementul selectat


Microsoft Natural Keyboard instalată cu software IntelliType



  • Siglă Windows+L: Logoff Windows

  • Siglă Windows+P: Pornire Manager imprimante

  • Siglă Windows+C: Deschidere Panou de control

  • Siglă Windows+V: Pornire Clipboard

  • Siglă Windows+K: Deschiderea casetei de dialog Proprietăţi tastatură

  • Siglă Windows+I: Deschiderea casetei de dialog Proprietăţi mouse

  • Siglă Windows+A: Pornire Opţiuni de accesibilitate (dacă sunt instalate)

  • Siglă Windows+BARĂ DE SPAŢIU: Afişarea listei de taste de comenzi rapide Microsoft IntelliType

  • Siglă Windows+S: Comutare între activare şi dezactivare CAPS LOCK


Comenzile de la tastatură pentru casete de dialog



  • TAB: Deplasare la următorul control din caseta de dialog

  • SHIFT+TAB: Deplasare la controlul anterior din caseta de dialog

  • BARĂ DE SPAŢIU: În cazul în care controlul curent este un buton, clic pe buton. În cazul în care controlul curent este o casetă de selectare, comută selectarea. În cazul în care controlul curent este o opţiune, selectează opţiunea.

  • ENTER: Echivalent cu clic pe butonul selectat (butonul conturat)

  • ESC: Echivalent cu clic pe butonul Revocare

  • ALT+literă subliniată din elementul casetei de dialog: Deplasare la elementul corespunzător


SE APLICĂ LA:


  • Windows Server 2008 Datacenter

  • Windows Server 2008 Enterprise

  • Windows Server 2008 Standard

  • Microsoft Windows Server 2003, Datacenter Edition (32-bit x86)

  • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise x64 Edition

  • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition (32-bit x86)

  • Microsoft Windows Server 2003, Enterprise Edition for Itanium-based Systems

  • Microsoft Windows Server 2003, Standard x64 Edition

  • Microsoft Windows Server 2003, Standard Edition (32-bit x86)

  • Microsoft Windows 2000 Server

  • Microsoft Windows Millennium Edition

  • Microsoft Windows 98 Second Edition

  • Microsoft Windows 98 Standard Edition

  • Microsoft Windows 95

  • Windows Vista Business

  • Windows Vista Enterprise

  • Windows Vista Home Basic

  • Windows Vista Home Premium

  • Windows Vista Starter

  • Windows Vista Ultimate

  • Microsoft Windows XP Home Edition

  • Microsoft Windows XP Professional

  • Microsoft Windows XP Starter Edition

  • Microsoft Windows XP Tablet PC Edition

Prevenire supraincalzire laptopuri

Acest ghid prezinta cum sa prevenim problema supraincalzirii.
Luati in considerare ca sunteti raspunzatori de eventualele daune aduse computerului.
Va asumati riscul si garantia bineinteles se pierde in urma acestei operatiuni.

In cazul supraincalzirii notebook-ul se va inchide de fiecare data cand se foloseste o aplicatie mai puternica.
O modalitate simpla de a rezolva aceasta problema este curatarea de praf si scame.
Exemplificare se face pe un notebook Fujitsu-Siemens Amilo D 8820

De ce avem nevoie:
- o surubelnita in stea de precizie
- alcool pentru a curata procesorul
- pasta termoconductoare

1. Deschideti capacul computerului cat mai larg. Exista niste capace de plastic langa balamale.
Acestea trebuie scoase cu grija.
2. Desfaceti tastatura prin desfacerea celor 3 suruburi care o fixeaza . Aveti grija sa nu scapati acele suruburi. Daca sunt scapate vor fi foarte greu de recuperat. Tastatura trebuie aplecata putin si fortata ca sa iasa.

3. Desfaceti coolerul de pe procesor. Sunt 4 suruburi. Curatati siliconul/pasta de pe procesor si cooler cu alcool.

4. Deschideti coolerul prin desurubare si curarati-l. Acesta va fi plin de praf ceea ce impiedica racirea. Montati la loc coolerul.

5. Aplicati pasta termoconductoare proaspata pe procesor. Montati la loc coolerul, tastatura in ordinea inversa desfacerii.

In urma terminarii pasilor notebook-ul ar trebui sa functioneze normal.

Inlocuire ecran LCD Notebook








Acest ghid prezinta cum sa schimbam ecranul LCD al unui notebook.
Luati in considerare ca sunteti raspunzatori de eventualele daune aduse computerului.
Va asumati riscul si garantia bineinteles se pierde in urma acestei operatiuni.

1. Scoateti cele 6 capace de cauciuc si cu o surubelnita T7 Torx scoateti suruburile de sub ele.



2. Cu o surubelnita dreapta mica scoateti cu atentie rama de pe fiecare balama.



3. Scoateti panoul cu butoane.


4. Cu o surubelnita dreapta mica, incepand din centru de sus, desfaceti rama ecranului.


5. La partea de jos este mai dificil, folositi o surubelnita dreapta mai mica, de precizie.


6. Scoateti cele 4 suruburi Torx pentru a scoate ecranul de pe capacul laptopului.


7. Scoateti cele 4 suruburi de pe lateralele ecranului pentru a-l scoate din rama metalica .



8. Deconectati conectorii backlight-ului (atentie la circuitul in care este conectat, acesta este acoperit cu un strat de protectie din plasticpentru a preveni lipirea degetelor de circuit). Pozitia este un pic ciudata dar se poate folosi un cleste pentru a deconecta.



9. Deconectati conectorul pentru semnal. Acesta este lipit cu banda, pentru deconectare puteti dezlipi sau taia banda.



Se inlocuieste ecranul si se reiau pasii in ordine inversa.






Microsoft System Configuration Utility

Microsoft System Configuration Utility, un utilitar foarte util pentru a accesa serviciile din startup sau serviciile generale

1. Start

2. Run

3. Scrieti msconfig apoi OK(sau enter).

Remote desktop

Accesare calculator pentru suport la distanta

1. Start

2. Run

3. Scrieti mstsc apoi OK(sau enter).



Servicii active

Verificare servicii active in Windows XP

1. Start

2. Run

3. Scrieti services.msc apoi OK(sau enter).

Disk Management

Accesare rapida Disk Management in Windows XP, o modalitate usoara de a verifica partitiile.

1. Start

2. Run

3. Scrieti diskmgmt.msc apoi OK(sau enter).

Modificare registri

Modificare registri folosind regedit.

1. Start

2. Run

3. Scrieti regedit apoi OK(sau enter).

Inainte de orice modificare se recomanda efectuarea unui Back-up.