Sertizare cablu retea (UTP)



Retelele Ethernet de 10/100Mbps folosesc de regula conectorul numit RJ45 (asemanator cu cel telefonic RJ11, doar a are 8 pini) si cablu de tip twisted pair (UTP, STP, FTP etc.) categoria 5.

In functie de natura dispozitivelor ce urmeaza a fi interconectate, se folosesc uzual 2 tipuri de cabluri, straight-through si crossover, dupa cum urmeaza:

* cablul de tip straight-through pentru conectarea:

* Switch la router
* Switch la PC sau server
* Hub la PC sau server

* cablul de tip crossover pentru conectarea:

* Switch la switch
* Switch la hub
* Hub la hub
* Router la router
* PC la PC
* Router la PC

Deoarece in zilele noastre pretul “clestelui sertizor” folosit la mufarea conectorului RJ 45 (ISO 8877) a ajuns suficient de mic, toti baietii ce au retele de cartier s-au pus pe facut cabluri UTP de o calitate mai mult sau mai putin buna. Atat pentru functionarea corecta in parametrii a retelei, dar cat si pentru usurinta in administrare si depanare, si mai mult pentru o eventuala scalare (interconectare, largire) a retelei, recomand respectarea standardelor in vigoare pentru acest tip de cablare, in special respectarea codului culorilor la mufare, respectiv EIA/TIA 568 A si B. (http://www.eia.org/ http://www.tiaonline.org/ )






Pentru obtinerea unui cablu normal (straight-through) la ambele capete ale cablului se va folosi fie 568A, fie 568B ca ordine a culorilor. Pentru obtinerea unui cablu crossover se va mufa la un capat in ordinea 568A si la celalalt capat in ordinea 568B.

RJ-45 pin-out for Cat 5 EIA/TIA-568-A

1. Alb/Verde
2. Verde
3. Alb/Orange
4. Albastru
5. Alb/Albastru
6. Orange
7. Alb/Maron
8. Maron

RJ-45 pin-out for Cat 5 EIA/TIA-568-B

1. Alb/Orange
2. Orange
3. Alb/Verde
4. Albastru
5. Alb/Albastru
6. Verde
7. Alb/Maron
8. Maron