Cum se configurează o conexiune la o reţea privată virtuală (VPN) în Windows XP

Prezentare generală a VPN

O reţea VPN este o metodă de conectare la o reţea privată (de exemplu, reţeaua de la birou) prin intermediul unei reţele publice (de exemplu, Internet).

O reţea VPN oferă avantajul unei conexiuni pe linie comutată la un server pe linie comutată, plus uşurinţa şi flexibilitatea unei conexiuni Internet. Utilizarea unei conexiuni Internet permite conectarea la resurse din întreaga lume şi, în majoritatea locurilor, conectarea la locul de muncă printr-un apel local la cel mai apropiat număr de telefon cu acces la Internet. Dacă aveţi o conexiune Internet de viteză înaltă, cum ar fi prin cablu sau linie digitală (DSL), la birou şi la computerul propriu, aveţi posibilitatea să comunicaţi cu biroul dvs. la viteza Internet. Aceasta este mult mai rapidă decât orice conexiune pe linie comutată care utilizează un modem analog.

Reţelele VPN utilizează linkuri autentificate pentru a asigura că numai utilizatorii autorizaţi se pot conecta la reţea şi utilizează criptarea pentru a asigura cu alte persoane nu pot intercepta şi utiliza date care călătoresc prin Internet. Windows XP atinge la acest nivel de securitate utilizând protocoalele PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) sau L2TP (Layer Two Tunneling Protocol). Aceste protocoale de direcţionare reprezintă o tehnologie care ajută la transferul mai sigur al informaţiilor prin Internet, de la un computer la altul.

De asemenea, tehnologia VPN permite unei firme să se conecteze la filialele sale sau la alte firme printr-o reţea publică, cum ar fi Internet, ajutând-o, în acelaşi timp, să menţină securitatea comunicaţiilor. Conexiunea VPN prin Internet operează logic ca o legătură de reţea de arie largă dedicată (WAN).

Configurarea conexiunii VPN dintr-un computer client

Pentru a configura o conexiune la VPN, urmaţi aceşti paşi:
  1. Pe computerul care execută Windows XP, confirmaţi că există o conexiune la Internet corect configurată.

    Pentru mai multe informaţii despre modalitatea de testare a configuraţiei Internet, faceţi clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoştinţe Microsoft:
    314067  (http://support.microsoft.com/kb/314067/ ) Cum se depanează conectivitatea TCP/IP în Windows XP (articolul poate să fie în limba engleză)
  2. Faceţi clic pe Start, apoi faceţi clic pe Panou de control.
  3. În Panoul de control, faceţi dublu clic pe Conexiuni în reţea.
  4. Faceţi clic pe Creare conexiune nouă.
  5. În expertul Conexiune în reţea, faceţi clic pe Următorul.
  6. Faceţi clic pe Conectare în reţea la locul de muncă, apoi pe Următorul.
  7. Faceţi clic pe Conexiune pentru reţea virtuală privată, apoi pe Următorul.
  8. Dacă vi se solicită, efectuaţi una din următoarele:
    • Dacă utilizaţi o conexiune pe linie comutată la Internet, faceţi clic pe Formare automată a acestei conexiuni iniţiale, apoi pe conexiunea Internet pe linie comutată din listă.
    • Dacă utilizaţi o conexiune permanentă, cum ar fi un modem cu cablu, faceţi clic pe Fără formare conexiune iniţială.
  9. Faceţi clic pe Următorul.
  10. Tastaţi numele firmei sau un nume descriptiv pentru conexiune, apoi faceţi clic pe Următorul.
  11. Tastaţi numele de gazdă sau adresa IP a computerului la care vă conectaţi, apoi faceţi clic pe Următorul.
  12. Faceţi clic pe Utilizare de către oricine dacă doriţi să faceţi disponibilă conexiunea pentru oricine face Log on la computer sau faceţi clic pe Numai pentru uz propriu pentru a face conexiunea disponibilă numai când faceţi Log on la computer, apoi faceţi clic pe Următorul.
  13. Faceţi clic pentru a bifa caseta de selectare Adăugare comandă rapidă la conexiune în spaţiul de lucru dacă doriţi să creaţi o comandă rapidă pe desktop, apoi faceţi clic pe Terminare.
  14. Dacă vi se solicită conectarea, faceţi clic pe Nu.
  15. În fereastra Conexiuni în reţea, faceţi clic cu butonul din dreapta pe noua conexiune.
  16. Faceţi clic pe Proprietăţi, apoi configuraţi mai multe opţiuni pentru conexiune.
    • Dacă vă conectaţi la un domeniu, faceţi clic pe fila Opţiuni, apoi faceţi clic pentru a bifa caseta de selectare Includere domeniu Windows de Log on pentru a specifica dacă se solicită informaţiile de domeniu de Log on Windows înainte de a încerca să vă conectaţi.
    • Dacă doriţi reluarea conexiunii dacă se întrerupe, faceţi clic pe fila Opţiuni, apoi faceţi clic pentru a bifa caseta de selectare Formare din nou dacă linia a căzut.
Pentru a utiliza conexiunea, urmaţi aceşti paşi:
  1. Utilizaţi una din următoarele metode:
    • Faceţi clic pe Start, indicaţi spre Conectare la, apoi faceţi clic pe noua conexiune.
    • Dacă aţi adăugat o comandă rapidă pentru conexiune pe desktop, faceţi dublu clic pe comanda rapidă de pe desktop.
  2. Dacă nu sunteţi conecta la Internet, Windows oferă conectarea la Internet.
  3. După ce computerul se conectează la Internet, serverul VPN vă solicită numele de utilizator şi parola. Tastaţi numele de utilizator şi parola, apoi faceţi clic pe Conectare. Resursele de reţea ar trebui să fie disponibile ca şi atunci când vă conectaţi direct la reţea.
  4. Pentru a vă deconecta de la VPN, faceţi clic cu butonul din dreapta pe pictograma pentru conexiune, apoi faceţi clic pe Deconectare.
Notă Dacă nu reuşiţi să vă conectaţi la resursele partajate din reţeaua la distanţă prin computer, utilizaţi adresa IP a computerului la distanţă pentru a vă conecta utilizând UNC (\\<Adresă_IP>\Nume_partajare). Editaţi fişierul gazdă din folderul Windows\System32\Drivers\, apoi adăugaţi o intrare pentru a mapa numele serverului la distanţă la adresa sa IP. Apoi utilizaţi numele computerului într-o conexiune UNC (\\Nume_server\Nume_partajare).
Sursa