Calibrare antena statie radio CB

Calibrare antena statie CB. Cum se calibreaza o statie radio CB cu ajutorul reflectometrului: 
Pentru o functionare optima a unei Statii Radio CB, aceasta va trebui reglata la centrul benzii iar pentru aceast lucru avem nevoie de un aparat numit Reflectometru (pentru 27 MHz) si de un cablu RG58 de 50 cm (lungimea optima) cu doi conectori PL259 montati la capetele lui (se gaseste de cumparat gata facut). De preferat este ca masina sa nu fie pozitionata intr-o parcare cu multe masini in jurul ei




Pasii pentru calibrarea unei antene sunt urmatorii:


Pasul 1: Se leaga antena la borna "ANT" a reflectometrului, se face conexiunea cu cablul prezentat mai sus dintre statie si borna "Tx" a reflectometrului si bineinteles se alimenteaza si se porneste statia. Antena va trebui in prealabil de asemenea instalata pe masina, prefereabil la centrul plafonului (nu intru in detalii) sau in orice loc prefereat de voi (pe capacul portbagajului, etc).

Pasul 2: Se trece comutatorul refectometrului pe pozitia "CAL" (sau "FWD" dupa caz), se intra cu statia in emisie prin apasarea PTT-ului de la microfon si se roteste potentiometrul "CAL" astfel incat acul sa fie pozitionat la capat de scala. Se trece comutatorul pe pozitia "SWR" si se citeste valoarea obtinuta.

Pasul 3: Se trece statia pe canalul 40, se repeta aceeasi operatiune si se citeste valoarea de pe canalul 40.

Pasul 4: Daca valoarea obtinuta pe canalul 1 este mai mare decat cea obtinuta pe canalul 40 atunci se desfac suruburile de la spicul antenei si acesta va trebui pozitionat mai sus in bobina. Daca pe canalul 40 avem o valoare mai mare decat pe canalul 1 spicul va trebui bagat mai mult in bobina (mai jos). Daca acesta a fost bagat la maxim, va trebui taiat din el un (1) cm.

Pasul 5: Se repeta pasii 2-3-4 pana cand valoarea de pe canalul 1 este egala cu valoarea obtinuta pe canalul 40.

Pasul 6: La final se masoara valoarea de pe canalul 20 (sau 22 pt canalul Infotrafic din Romania) pentru a vedea pierderile de putere in functie de valoarea obtinuta pentru reflectata.
Dupa cum v-ati dat seama, prin aceasta operatiune se urmareste ca valorile reflectatei de pe canalele 1 si 40 sa fie egale si cat mai mici (cat mai apropiate de 1 - vezi tabelul de mai jos cu pierderile pentru fiecare valoare a SWR-ului in parte). Reflectata ideala este bineinteles 1.0:1
 Se trece comutatorul refectometrului pe pozitia "CAL" (sau "FWD" dupa caz), se intra cu statia in emisie prin apasarea PTT-ului de la microfon si se roteste potentiometrul "CAL" astfel incat acul sa fie pozitionat la capat de scala. Se trece comutatorul pe pozitia "SWR" si se citeste valoarea obtinuta.