Valorificare cod promotional Google Adwords

Valorificarea codurilor promoţionale
Este posibil să fi primit un plic sau un e-mail de la firma care vă asigură găzduirea Web sau de la bancă, prin care vă era prezentat programul Google AdWords şi care vă oferea un credit promoţional destinat să vă ajute să vă înscrieţi la acest program. Dacă sunteţi agent de publicitate AdWords nou, parcurgeţi următorii paşi pentru a crea un cont AdWords şi pentru a vă valorifica creditul:
 1. Accesaţi pagina de pornire AdWords la https://adwords.google.ro.
 2. Faceţi clic pe Înscrieţi-vă acum.
 3. Urmaţi instrucţiunile pas cu pas pentru crearea şi verificarea contului dvs. AdWords.
 4. Conectaţi-vă la noul cont AdWords.
 5. Faceţi clic pe fila Facturare.
 6. Faceţi clic pe Preferinţe de facturare.
 7. Urmaţi paşii necesari pentru introducerea informaţiilor de facturare. Asiguraţi-vă că introduceţi codul promoţional în câmpul numit Cod promoţional. (Plicul sau e-mailul pe care l-aţi primit poate conţine o adresă URL pe care să o utilizaţi la configurarea contului AdWords cu precizarea că acest credit se va aplica automat la contul dvs. În acest caz, puteţi lăsa câmpul pentru codul promoţional necompletat, iar creditul va fi aplicat automat la cont.)
 8. Faceţi clic pe Salvaţi şi activaţi pentru a finaliza procesul de configurare a facturării.
Dacă aţi introdus deja informaţiile de facturare, urmaţi aceşti paşi pentru a valorifica un cod promoţional.
Taxa de activare va apărea sub forma unei ajustări a serviciilor pentru luna în curs în pagina Rezumatul facturării.
Observaţie importantă cu privire la codurile promoţionale
Trebuie să introduceţi informaţii de plată valide pentru a activa contul dvs. AdWords şi pentru a difuza anunţurile. În majoritatea cazurilor, se va percepe o mică taxă de activare prin intermediul formei de plată precizate de dvs.:
 • În cazul în care contul dvs. utilizează plata anticipată, trebuie să efectuaţi o plată anticipată înainte ca anunţurile să fie difuzate. Taxa de activare va fi dedusă din această plată anticipată.
 • În cazul în care contul dvs. utilizează debit direct, taxa de activare va fi aplicată contului dvs. bancar.
 • În cazul în care contul dvs. utilizează plata ulterioară prin carte de credit, taxa de activare va fi inclusă în soldul contului în momentul în care veţi fi taxat la sfârşitul primei perioade de facturare.
La epuizarea creditului promoţional, campaniile dvs. vor continua să acumuleze costuri pentru care veţi fi facturat. Dacă nu doriţi să acumulaţi costuri care să depăşească creditul promoţional, întrerupeţi campaniile oricând pentru a înceta activitatea publicitară.
Regulile codului promoţional
Dacă aţi primit un cod promoţional Google AdWords oferit de către un partener Google, nu uitaţi să analizaţi informaţiile privind promoţia furnizate de către partener. Este posibil ca fiecărei oferte să i se aplice reguli unice, pe lângă următoarele:
 • Ofertele promoţionale sunt limitate la una singură pentru fiecare client.
 • Adesea se aplică o dată de expirare; prin urmare, reţineţi că este posibil să aveţi la dispoziţie o perioadă de timp limitată pentru a utiliza creditul. Adesea, codul este valid timp de numai 14 zile de la data la care a fost creat noul dvs. cont.
 • Dacă urmează să vă înscrieţi la un serviciu care vă oferă un credit promoţional AdWords, asiguraţi-vă că respectivul serviciu are o legătură cu Google. Dacă aveţi întrebări referitoare la o ofertă, contactaţi-ne înainte de a lua o decizie.
 • Dacă primiţi un cod promoţional de la un serviciu cu care nu aveţi relaţii de afaceri, reţineţi că respectivul cod ar putea fi nevalid.


Definitii / Termeni folositi in Internet


Definitii / Termeni folositi in Internet,
Glosar cuvinte specifice WEB

Ad network

› Companie din domeniul publicitatii care gestioneaza spatii publicitare online, situandu-se intre detinatorii de site-uri si clientii de publicitate, reprezentati sau nu de agentii de publicitate, avand in portofoliu spatii publicitare pe mai multe site-uri, fapt care permite cumparatorilor de publicitate sa atinga relativ usor o audienta mai larga prin achizitionari de spatiu publicitar in intreaga retea sau in anumite sectiuni din site-urile membre.

Advertorial

› Un hibrid intre publicitate si jurnalism intalnit mai ales in reviste. Clientul plateste echipa editoriala sa scrie un articol ce ii prezinta produsul in stilul acelei reviste in speranta de a induce asupra acelui produs/serviciu valorile revistei.

Affiliate

› Este o persoana independenta care promoveaza produsele sau serviciile unui comerciant.

Affiliate marketing

› Sistem de impartire a veniturilor intre cei care cumpara publicitate pe internet si proprietarii de site-uri. Sistemul se bazeaza pe masurarea performantelor reclamei (click-uri, vanzari etc.)

Affiliate merchant

› Cel care cumpara spatiu publicitar pe internet intr-un sistem de affiliate marketing.

Anchor

› O ancora este echivalenta cu un link intern intr-un document. Ea redirectioneaza utilizatorul spre o anumita parte a documentului

Attachement

› Orice fisier anexat unui email constituie un atasament. O serie intreaga de pachete de email utilizeaza modul de cifrare MIME pentru a atasa diferite fisiere la mesajele de email.

Avatar

› Este o imagine miniaturizata (persoana, obiect, animal) special aleasa pentru a va reprezenta in mediul online.

B2B

› Business To Business – servicii pentru afaceri.

B2C

› Business To Consumer – servicii pentru public.

Background Ad

› Banner care apare pe sub text, de mare impact pentru campanii de branding/rebranding daca e folosit cu bannere obisnuite.

Backup

› O sectiune in care puteti copia local sau restaura continutul site-ului, baze de date MySQL, aliasuri si filtre de email. Copierea se poate realiza cu ce exista in momentul respectiv in contul dvs., sau puteti copia backup-ul realizat automat de catre noi, in varianta zilnica sau saptamanala. Backupurile copiate sunt salvate in format .gz. Pentru a le dezarhiva folositi winrar sau winzip daca utilizati sistemul de operare Windows, Daca utilizati MacOS le puteti dezarhiva cu StuffExpander. Romarg realizeaza un back-up al datelor, unul al e-mail-urilor si unul al DNS-urilor.

Bandwidth

› Latimea de banda defineste capacitatea de transportare a informatiilor, aplicabil in telefonie, retelistica, semnale de frecventa radio si monitoare. Este masurata in cicli/secunda, sau hertzi, ce reprezinta diferenta dintre cele mai ridicate si cele mai scazute frecvente transmise, dar poate fi reprodusa si prin intermediul bitilor sau al bytilor/secunda.

Banner

› Imagine digitala cu rol de afis publicitar. Cel mai adesea, banner-ele sunt dreptunghiulare si se afiseaza in partea superioară sau inferioara a paginii, sau sunt pozitionate intr-o margine sau alt spatiu rezervat pentru ads-uri. ADS-urile de bannere sunt in mod istoric imagini GIF (multe dintre ele fiind animate). Baner-ul clasic este de 468 pixeli latime si 60 pixeli inaltime; acesta este princialul tip utilizat in publicitatea online.

Banner blindness

› Tendinta utilizatorilor de internet de a ignora bannerele de reclama, chiar daca acestea contin informatie utila.

Banner burnout

› Fenomen prin care vizualizarea de catre vizitatorii unui site a bannerului de campanie a atins punctul din care rata de click asociata a scazut dramatic. In termeni mai tehnici, este punctul de inflexiune al curbei ratei de click raportata la frecventa si are ca efect scaderea eficientei campaniei.

Banner exchange

› Retea in care site-urile partenere afiseaza bannere in schimbul unor credite care sunt convertite in reclame proprii ce vor fi afisate pe alte site-uri.

Beacon

› O mica bucata de cod plasata in cadrul unui banner, a unei pagini Web sau a unui email care permite masuratoarea afisarii bannerului, paginii sau e-mailului respectiv. Utilizat si pentru campanii de tip CPA sau CPL, beaconul mai este denumit, datorita dimensiunii, clear GIF ori pixel tag.

Beyond the banner

› Reclama online care nu implica bannere standard GIF si JPEG.

Blog

› Un jurnal tinut pe un anumit server de web (public in cele mai multe cazuri). Procesul de actualizare a acestui jurnal, poarta denumirea de “blogging”. Toate informatiile ce se regasesc in blog sunt actualizate zilnic sau la intervale scurte de timp, de catre proprietari, cu ajutorul unor programe ce permit acest lucru, accesibile oricui.

Bot

› Un bot desemneaza orice tip de aplicatie software automatizata, incluzand aici aplicatii din aria discutiilor online si a programelor de catalogare Web.

Browser

› Este un program cu ajutorul caruia se pot vizualiza paginile dezvoltate in limbajul HTML, asadar se poate naviga pe web. Cele mai populare astfel de programe sunt Internet Explorer, Mozila Firefox, Opera si Netscape Navigator.

Browser sniffing

› Defineste procesul prin care un site Web detecteaza versiunile programelor de navigare Web ale vizitatorilor pentru a determina gradul de acces al acestora la diferite resurse online, de tipul: JavaScript, Flash Player (Macromedia), RealPlayer (RealNetworks).

Bug

› Esuare sau defect in functionarea unei aplicatii in software

Button ad

› Unitate grafica de reclama mai mica decat un banner.

Bulletin Board

› Cu ajutorul acestuia instalati pe site-ul dumneavoastra foarte popularul forum phpBB. Trebuie doar sa introduceti calea unde sa fie instalat si sa apasati butonul “Install”. Atentie! Necesita o baza de date MySQL libera.

Certificat digital

› Reprezinta un fisier protejat prin parola de acces, ce include numeroase informatii precum: numele si adresa de e-mail a detinatorului de certificat digital, o cheie de cifrare ce poate fi utilizata pentru a verifica semnatura digitala a posesorului si perioada de validitate a certificatului digital. Autoritatile de certificare colecteaza informatii despre o anumita companie sau persoana fizica, eliberand ulterior un nou certificat digital.

Chat

› Cu ajutorul aplicatiilor software speciale sau interfete web specifice, utilizatorii Internet acceseaza arii de discutii si “spatii virtuale”, unde pot comunica in timp real cu alte persoane din mediul Web.

Click through

› Procesul prin care un vizitator ajunge intr-o anumita pagina, prin click pe un banner.

Click within

› Click in interiorul bannerului care determina o modificare a bannerului, nu o trecere in alta pagina.

Client

› Este un program care adreseaza anumite cereri (intr-o pereche client/server); de exemplu, functionarea unui browser de web este legata de aceste cereri adresate de catre acesta unui server.

Cloaking

› Metoda prin care motoarelor de cautare li se ofera o pagina spre indexare in timp ce vizitatorii sunt redirectati spre alta.

Cloaking dupa user agent

› Pentru aceasta tehnica de cloaking, serverul web trebuie sa fie capabil sa precizeze daca vizitatorul este o persoana sau un motor de cautare.

Colaking normal

› Cloakingul in mod “normal” se face prin afisarea pe aceeasi pagina, atat a continutului vizibil vizitatorului cat si a continutului vizibil numai motoarelor de cautare.

Conversion rate

› Procentajul de vizitatori care actioneaza asa cum doreste publicitarul (de exemplu, care dau click pe un anumit banner).

Comunitate virtuala (Virtual Community)

› O comunitate care exista doar cu ajutorul unui suport electronic, cum ar fi o lista de discutii sau un forum.

Content Management System (CMS)

› Un sistem usor de utilizat care permite companiei, organizatiei sau persoanelor sa gestioneze si sa actualizeze continutul propriului site web printr-un browser sau o aplicatie de sine statatoare.

Continut dinamic (Dynamic content)

› Continutul unei pagini care este importat dintr-o baza de date pe baza parametrilor unei interogari. Acest continut nu poate fi de obicei indexat de motoarele de cautare.

Continut static (Static content)

› Continutul unui website care este codat in pagina si nu este importat dintr-o baza de date. Motoarele de cautare n-au probleme in a indexa acest tip de continut, spre deosebire de continutul dinamic.

Cookie

› Este un fisier de date, de dimensiune redusa, stocat in computerul personal al clientului, de catre anumite site-uri online vizualizate cu ajutorul programului de navigare web. Acest tip de fisier permite aplicatiilor (sau scripturilor) din site sa identifice computerul, sa culeaga informatii despre computer, despre comportamentul utilizatorului, despre densitatea vizitelor acestuia, etc. De asemenea, permite site-ului sa furnizeze informatii personalizate fiecarui utilizator, in baza alegerilor individuale.

Cos de cumparaturi (Shopping Cart)

› Este un modul de programare prin care vizitatorul are posibilitatea de a adauga mai multe produse in “cosul sau virtual” inainte de a trimite comanda propriu-zisa.

cPanel

› Este un panou de control, care permite utilizatorilor accesarea propriilor conturi printr-o interfata usor de folosit mai ales ca aceasta este disponibila in peste 15 limbi, inclusiv romana.

CPC

› Cost Per Click Costul fiecarui click pe reclama unui beneficiar.

Cron Job

› Cu ajutorul acestei optiuni puteti programa executarea unor comenzi in anumite zile si la anumite ore. Trebuie tinut cont insa, de faptul ca folosirea abuziva si nejustificata duce la suspendarea site-ului.

Crawler

› Termen sinonim cu spider, care este un robot al motoarelor de cautare. Cu toate acestea, deoarece compania AOL utilizeaza o aplicatie software denumita WebCrawler, pentru a vizita, indexa si prezenta in paginile cu rezultate ale motorului propriu de cautare online, denumirea crawler tinde sa devina marca inregistrata.

CPA

› Cost Per Action. Plata se bazeaza exclusiv pe actiunile cerute, cum ar fi: inregistrarea pe siteul clientului, completarea unui formular sau o alta actiune contorizabila convenita de comun acord intre advertiser si detinatorul de spatiu media online.

CPC

› Cost Per Click. Costul, sau echivalentul costului platit pe click through (rata de click).

CPL

› Cost Per Lead. Costul pe persoana care si-a exprimat interesul pentru produsul/serviciul promovat si care se concretizeaza intr-un interval de timp standard, in vanzare pe site.

CPM

› Costul, sau echivalentul costului platit pentru o mie de afisari ale bannerului.

CSS

› Cascading Style Sheets. Set de reguli de formatare interpretate de browserul web (sau de catre alt client) ce pot contine informatii referitoare la stilul de prezentare al paginii. CSS functioneaza drept matrita, permitand definirea stilului atribuit unui element HTML, aplicat ulterior unui numar nelimitat de pagini.

CTR

› Clickthrough Rate. Reprezinta procentul celor care dau click pe o reclama. Este o modalitate de masurare a relevantei sursei de trafic sau a cuvantului cheie.

Customer acquisition cost

› Costul asociat cu atragerea unui nou client.

Cyberquatting

› Reprezinta inregistrarea de domenii care au legatura cu alte marci inregistrate sau brand-uri, in incercarea de a castiga din valoarea creata de respectiva marca inregistrata sau brand.

Database

› O baza de date poate defini atat o lista de cumparaturi cat si o colectie complexa de sunete, elemente grafice si fisiere tip text. Aplicatiile software pentru bazele de date sunt create pentru o organizare eficienta a acestui tip de informatii de catre utilizatori. In timp ce primele baze de date au fost limitate la cautari directe in randurile si coloanele unui document, bazele de date relationale moderne permit utilizatorilor accesarea si reorganizarea informatiilor in conformitate cu un numar vast de criterii. Bazele de date cu structura avansata ofera totodata posibilitatea de aranjare logica a oricarui tip de informatii, de tip audio, video, text etc.

Data packet

› Cea mai eficienta metoda de a transmite fisiere prin intermediul Internetului, acestea fiind impartite in grupuri mai mari, numite pachet de date. Modem-urile genereaza de obicei pachete de date cu marimea de 64 caractere plus alte cateva rezervate verificarilor impotriva erorilor.

DCC

› Direct Client la Client – este un protocol utilizat in mediul IRC, ce permite utilizatorilor discutii directe, fara a necesita o conectare suplimentara la un server online tip IRC si mentinand astfel statutul de confidentialitate al conversatiilor.

Dead link

› Link mort – acesta produce o eroare 404 (Page not found).

Deep linking

› Link catre alta pagina a unui site decat pagina principala.

Description tag

› Tag HTML introdus in paginile web site-ului pentru pozitionarea acestuia in motoarele de cautare si pentru furnizarea altor informatii despre site (autorul paginii, o descriere sumara a continutului paginii, data expirarii paginii respective)

DHTML

› HTML Dinamic. Combina HTML, CSS si script-uri pentru a realiza pagini web mult mai interactive, singurul dezavantaj constand in incompatibilitatea in afisare generata de diferite programe de navigare web (Mozila Firefox, Opera, Internet Explorer etc).

Digital Certificate

› Un certificat digital reprezinta un fisier protejat prin parola de acces, ce include o varietate de informatii de tipul: numele si adresa e-mail a detinatorului de certificat digital, o cheie de cifrare ce poate fi utilizata pentru a verifica semnatura digitala a posesorului si perioada de validitate a certificatului digital. Autoritatile de certificare (CA) colecteaza informatii despre o anumita companie sau persoana fizica, eliberand ulterior un nou certificat digital. Certificatele digitale sunt utilizate pentru autentificare online, similar modului de identificare cu ajutorul permisului de conducere sau al certificatului de nastere. Anumite tehnologii (SET, SSL si Authenticode) isi disputa in mediul Web piata online a certificatelor digitale.

Digital Signature

› Reprezinta un mod sigur de a dovedi autenticitatea unei persoane ce trimite un document sau e-mail, oferind posibilitatea de a insera un cod special (amprenta digitala) in momentul semnarii, ce poate indica daca mesajul a ajuns intact la destinatie sau daca a suferit anumite deformari in timpul livrarii.

Directoare protejate

› Cu ajutorul acestei optiuni puteti parola directoare, astfel ca accesul la continutul din ele sa se faca doar pe baza de user si parola. Pentru a parola un folder dati click pe numele folderului. Atentie! Daca activati functia FrontPage Extensions directoarele nu se mai pot parola. In cazul in care ati parolat un director inaintea activarii FrontPage Extensions, directoarele vor putea fi accesate fara user si parola.

Directoare web

› Site-uri in cadrul carora sunt listate alte site-uri, clasificate in functie de domeniul pe care il reprezinta fiecare.

DNS

› Domain Name System – Sistemul numelor de domeniu. Cand trimiteti un email sau directionati programul de navigare web catre o adresa de tip URL, sistemul numelor de domeniu traduce automat transcrierile alfanumerice in adrese Internet.

DOM

› Modelul de obiect al documentului DOM constituie o specificatie dezvoltata de W3C, ce permite manipularea tuturor elementelor unei pagini Web (grafica, text, stiluri etc.) de catre programe software si limbaje de programare (de tipul: JavaScript si VBScript). Spre exemplu, DOM face posibila definirea drept obiect a fiecarei litere individuale din cadrul unei pagini Web, alocand ulterior caracteristici separate, de genul: culoare, dimensiune si stil. DOM este una din tehnologiile de baza ale DHTML, impreuna cu CSS, HTML traditional si limbajele de programare.

Domain Name

› Numele de domeniu reprezinta transcrierea alfanumerica situata in partea din dreapta a simbolului @ din cadrul unei adrese de e-mail sau in adresa tip URL a programului de navigare Web (ex.: inregistrare-domenii.ro).

Domain Parking

› Exista posibilitatea “parcarii” unuia sau mai multor domenii peste un alt domeniu. De ex.: Domeniul1.ro este domeniul principal, daca parcati domeniul2.ro peste domeniul1.ro in momentul in care accesati domeniul2.ro va aparea continutul de la domeniul1.ro. Pentru a parca un domeniu, scrieti la “Domeniu nou”: numele domeniului (fara www) si apasati butonul “Adauga domeniu!”

Domenii suplimentare

› Puteti gazdui mai multe site-uri pe un singur cont de hosting. Aveti un domeniu principal, iar prin adaugarea unui domeniu, cele doua site-uri vor functiona independent. Un domeniu adaugat acceseaza un subdomeniu de la domeniul principal, in adress-bar-ul browser-ului apare numele domeniului, nu subdomeniul principal. Pentru a adauga un domeniu nou, este necesara completarea datelor cerute in formular: “Nume domeniu nou” (se completeaza numele domeniului care se doreste a fi adaugat), “Username/Subdomeniu” (se alege un username; va fi creat automat subdomeniul pe domeniul principal unde trebuie incarcat si contnutul site-ului adaugat), “Parola” (se introduce parola cu care se va accesa prin ftp subdomeniul care contine fisierele domeniului adaugat).

Doorway domain / page

› Domeniu sau pagina create cu scopul de a se plasa pe o pozitie buna la cautare in search engines (in functie de cuvinte-cheie); servesc drept punct de acces catre alt domeniu / alte pagini.

Double opt-in

› Abonare cu confirmare. Inainte de a fi abonati, cei care se inscriu primesc o cerere de confirmare prin email a abonarii.

Downgrade

› Procedeul prin care se efectueaza trecerea de la un pachet de gazduire superior, la unul aflat in inferioritate.

Download

› Copierea (descarcarea) unor fisiere de pe un server, pe calculatorul utilizat.

E-mail marketing

› Marketing prin e-mail.

E-mail spam

› E-mail nesolicitat, nedorit.

EPV

– Castig pe vizitator.

Encryption

› Cifrarea reprezinta procesul de modificare a datelor intr-o forma lizibila numai de catre destinatar. Pentru a descifra mesajul, destinatarul informatiilor cifrate necesita o cheie valida de decriptare.

Error Log

› Afiseaza ultimele 300 de fisiere negasite de vizitatori precum si IP-ul acestora, data, ora etc.

Expandable Ad

› Banner care isi mareste dimensiunea la interactiunea cu vizitatorul – mouseover, click.

Ezine

› revista online care este trimisa prin e-mail sau apare pe un site web.

FAQs

› Frequently Asked Questions – Intrebari frecvente. Sectiunile FAQ insumeaza fisiere text concepute pentru a solutiona problemele pe care utilizatorii le intampina in navigarea unui site Web sau in utilizarea serviciilor online.Favicon › Icon personalizat pe care anumite site-uri il plaseaza in browser in loc de icon-ul obisnuit al browserului, in bara de adresa sau in linkuri.

FFA

› Free For All – lista de linkuri in care oricine poate adauga ceva.

First mover advantage

› Avantaj uneori insurmontabil castigat de prima companie aparuta intr-o piata sau intr-un domeniu nou.

Flash

› Tehnologie multimedia dezvoltata de Macromedia pentru a permite o mai mare interactivitate, intr-un fisier de dimensiune relativ mica.

Floating ad

› O reclama care apare deasupra continutului unei pagini web, creand impresia de “plutire”, reclama dispare intr-un interval de 5-10 secunde.

Forum

› Comunitate online in care vizitatorii pot citi si scrie despre subiecte de interes comun.

Frecventa cuvintelor cheie (

Keyword Frequency

) › De cate ori cuvantul cheie se gaseste intr-o arie specifica a paginii incluzand meta tag-urile, titlurile, textul paginii si alt-tag-urile (descrieri ale imaginilor din site). O regula aproximativa este folosirea cuvantui cheie nu mai mult de trei ori in fiecare meta tag, de patru ori in tag-ul de titlu, de 20 de ori in textul paginii si de zece ori in alt-tag.

Front Page

› Este o unealta de web design cunoscuta, un utilitar Microsoft de creare de pagini web care necesita extensii server speciale pentru a functiona corect.

FTP

› File Transfer Protocol. Reprezinta cea mai usoara modalitate de a transfera fisiere pe Internet, de a efectua copierea acestora intre diferite computere conectate la retea. FTP permite transferul de aplicatii freeware sau shareware cu ajutorul programelor ce interpreteaza comenzile complexe ale Unix, sau prin intermediul programului de navigare web.

FTP anonim

› Protocolul de transfer anonim de fisiere ofera tuturor utilizatorilor posibilitatea de a descarca fisiere din cadrul unui server FTP corect configurat. In acest mod, utilizatorii fara conturi FTP pot accesa fisiere prin introducerea numelui de utilizator: anonymous si a adresei personale de e-mail drept parola de acces. Intrucat oricine poate accesa fisierele ce au fost configurate pentru FTP anonim, administratorii Web trebuie sa fie atenti in configurarea fisierelor destinate utilizarii publice.

Guerilla marketing

› Tehnica neconventionala de marketing care urmareste sa genereze maximum de rezultate cu minimum de resurse.

Harta site (

Site map

) › O pagina dintr-un website care contine link-uri catre toate celelalte pagini ale aceluiasi site.

Hit

› Cerere a unui fisier, facuta de browserul userului catre serverul pe care se afla fisierul.

Hybrid Model

› Combinatie de unul sau mai multe modele de plata pentru publicitate online, de exemplu CPA/CPM. Pentru advertiserii aflati tot timpul in dubiu daca sa cumpere expunere sau interactiune cu reclama, modelul hibrid este un compromis atat pentru detinatorul de spatii, cat si pentru clientul final.

History list

› O lista a istoriei de navigare web; reprezinta un mediu desfasurator afisat in cadrul unui program de navigare web, ce contine un jurnal de date cu titlurile si adresele URL ale paginilor web vizitate recent.

Home Page

› Pagina introductiva a unui site web; mai poarta si denumirea de pagina de start.

Hosting Package

› Pachet de gazduire Reprezinta totalitatea facilitatilor si functiilor care constituie suportul pentru un site web.

House ad

› Reclama auto-promotionala rulata pe propriul site, pentru a folosi spatiile publicitare care nu sunt ocupate de campanii platite

HTML

› Hyper Text Markup Language este un limbaj de programare prin care diferite imagini texte, campuri marcate sau codificate sunt organizate intr-un fisier special, ce poate fi accesat pe “www”, printr-un browser.

HTML banner

› Banner care foloseste HTML, pe langa elementele grafice traditionale; include adesea formulare interactive.

HTTP

› Hypertext Transfer Protocol. Un protocol folosit pentru a cere si a transmite fisiere, in special pagini web si componente ale acestora, pe Internet sau intr-o retea de calculatoare.

Hyperlink

› Cuvant sau fraza evidentiat(a) in momentul in care este accesat prin click, ce realizeaza trimiterea catre alte documente web.

Hypermedia

› Ajuta la integrarea textelor, a imaginilor, a elementelor video si a sunetului in diferite documente. Elementele hypermedia sunt legate in mod interactiv.

Hypertext

› Reprezinta un mod nonsecvential de prezentare a informatiilor, ce interconecteaza informatii intr-un grup complex de asocieri, sustinute cu ajutorul hyperlink-urilor.

IBL

– Inbound Link. Un link din alt site spre site-ul tau.

Impression

› Afisare unica a unui banner.

Indexare Web

› Procesul prin care un spider/crawler al unui motor de cautare colecteaza informatiile existente pe un site la finalul caruia paginile respective apar in SERPs.

Icon

› Imagine miniaturizata. O imagine de dimensiuni reduse ce reprezinta un obiect, un dosar sau o aplicatie informatica. Prin clic simplu sau dublu, se pot lansa diferite programe, deschide noi ferestre de navigare si executa comenzi.

Interstitial

› Reclama care se incarca intre doua pagini de continut.

Inbound

› Reprezinta linkurile care directioneaza catre site-ul dumneavoastra, pot fi incepand de la 1 pana la mai multe website-uri. Sunt linkurile care-ti acorda PR ( PR › Page Rank-ul pe Google ).

Incentivized traffic

› Vizitatori care au primit o forma de compensare (rasplata) pentru vizitarea unui site.

Interaction Design

› Design-ul modului in care utilizatorii comunica sau interactioneaza cu un computer. Designerii informatiei se concentreaza pe sirul de interactiuni, dialogul dintre persoana si calculator, care este rezultatul fiecarei actiuni, compatibilitatea stimul-raspuns si mecanismele de feedback.

Interactive banners

› Reclame care necesita participarea vizitatorului (de exemplu, luand forma unui joc).

Inventory

› Numarul total de bannere disponibile la vanzare intr-o perioada determinata de timp pe un site, sectiune de stie, retea de publicitate online in ansamblu etc. Acest numar este determinat de numarul de bannere pe o pagina, numarul de pagini care au bannere si numarul de afisari de pagini din intervalul de timp considerat.

Java Script

› Acest cod poate fi adaugat paginilor HTML standard pentru crearea de documente interactive; este considerat o sursa relevanta pentru dezvoltarea de formulare interactive, cu utilizare in mediul Web.

JPEG

› Joint Photographic Experts Group. Acest format de fisier pentru imagini bogate in culori a fost dezvoltat de comitetul Joint Photographic Experts Group. JPEG compreseaza elemente grafice de culoare fotografica imbunatatita, in comparatie cu alte metode de compresie a imaginii (GIF) si retine un inalt grad de persistenta a culorii.

Keywords

(Cuvinte cheie) › Sunt cuvinte introduse de utilizator in caseta de editare, atunci cand acesta efectueaza operatiunea de cautare; aceste cuvinte cheie se utilizeaza in cadrul unui motor de cautare (ex. Google).

Keyword density

› Procentajul de cuvinte-cheie din textul indexabil de pe o pagina.

Keyword marketing

› Tehnica de marketing care implica prezentarea mesajului numai userilor care cauta anumite cuvinte cheie.

KeyPhrases

(Fraze Cheie) › Combinatiile de cuvinte dupa care s-a facut cautarea. In ultimii ani utilizatorii cauta din ce in ce mai evoluat, folosind fraze cheie (formate in principal din doua sau trei cuvinte) pentru a obtine rezultate mai specifice.

Keyword research

› Cautarea cuvintelor-cheie relevante pentru un anumit site si analiza celor mai eficiente.

Keyword Spamming

› Folosirea unui cuvant cheie in afara contextului intr-o incercare de a castiga o frecventa mai mare si de a obtine un rang (rank) mai mare in motorul de cautare.

Keyword Stuffing

› Reprezita metoda utilizata de anumiti webmasteri prin care pe un site web abunda cuvintele cheie fara a avea un context definit. Metoda este calificata de catre motoarele de cautare ca fiind spam si trebuie evitata.

Keywords tag

› Cuvinte cheie inserate in tag-urile META ale paginilor web.

Landing pages

› O pagina web, special creata pentru a intampina vizitatorii proveniti dintr-o campanie online sau dintr-un newsletter electronic. Pagina explica de obicei motivul pentru care vizitatorii au ajuns pe acel site, ofera detalii despre tema newsletterului sau a campaniei si indica anumiti pasi de urmat.

Link

› Legatura de pe un text sau imagine dintr-o pagina web catre o alta pagina web sau text tinta. La click pe textul sau imaginea respectiva se sare la tinta definita de legatura.

Link checker

› Instrument utilizat pentru a verifica link-urile nefunctionale (“rupte”)

Link-uri asociative

› Link-uri care trimit catre informatii asociate sau care ofera mai multe detalii, precum link-urile de “Vedeti si…/ see also”.

Link Reputation

› Calitatea link-urilor care trimit la un anumit site. Cu cat site-urile care contin link-urile sunt mai apropiate ca tematica si au un trafic mai mare, cu atat mai mare este reputatia link-ului si rangul (rank) site-ul la care se face referire in motoarele de cautare.

Linkrot

› Site-uri care nu mai sunt accesibile la vechea adresa (pentru ca au fost sterse sau mutate la alta adresa).

LS

– LookSmart

Liste proprii

› Liste de abonati care si-au dat acordul in mod direct catre compania care le detine (pleaca din listele de contacte proprii).

Log File

› Fisiere care inregistreaza activitatea de pe un web server.

Login

› Procedeul de intrare intr-un cont, prin introducerea datelor de acces.

Manual submission

› Adaugarea manuala a unui URL intr-un motor de cautare

Media kit

› Resursa creata de un proprietar de site pentru a-i ajuta pe potentialii cumparatori de publicitate sa evalueze oportunitatile oferite de respectivul site; include spatiul disponibil pentru reclama, tarife si conditii speciale.

Meta Tag

› Partea de cod HTML care permite utilizatorului sa includa text pentru descrierea paginii. Un element meta in html, poate fi folosit pentru a identifica proprietatile unui document (ex. autor, descriere, lista de cuvinte etc) si pentru a da valori acelor proprietati. Meta tag-urile ofera informatii motorului de cautare. Cele mai importantemete tag-uri sunt descrierea (meta description) si cuvintele cheie (meta keywords).

Mime

› Puteti specifica anumite extensii ale unor fisiere din site-ul dumneavoastra pentru a fi recunoscute de catre browsere.

Motor de cautare

(Search Engine) › Program ce analizeaza fragmentul de text introdus in sectiunea “cautare” si face trimitere la o pagina web generata automat, returnand documente organizate in functie de anumite criterii cu ajutorul unei aplicatii tip indexer.

Multimedia

› Orice document ce intruneste forme multiple de comunicare (text, audio, video).

MySQL

› Un server de baze de date ce poate fi accesat din limbaje ca php, pearl, java etc, a carui utilizare este gratuita.

Newsletter

› Buletin periodic, de regula trimestrial, lunar sau saptamanal, publicat de catre o organizatie comerciala, cuprinzand stiri si informatii (activitati, proiecte s.a.), destinate unei audiente locale bine definite.

Newsgroup

(Grup de stiri) › Grupurile de stiri reprezinta colectii cu informatii globale actualizate frecvent, organizate mai mult sau mai putin in jurul unui anumit subiect cu relevanta publica.

Niche

› Fractiune a unei populatii alcatuita din persoanele care au o anumita caracteristica, de regula mai redusa decat un segment de piata, si care pot fi atinsi prin intermediul unui singur vehicul publicitar, de regula cu o eficienta foarte mare

Off-site optimization

› Factori de optimizare precum numele domeniului, link popularity si link reputation care nu pot fi schimbate prin modificarea codului HTML..

Online advertising network

› Retea de publicitate online – grup de site-uri al caror spatiu publicitar este gestionat de aceeasi firma specializata.

On-site optimization

› Optimizare prin modificarea codului sursa al paginii precum frecventa cuvintelor cheie, titlul, meta tag-urile, textul paginii, alt-tag-urile, navigarea etc.

Opt-in

› Abonare. Abonatii isi dau acordul pentru a primi mesaje din partea companiei respective.

Opt-out

› Dezabonare. Termenul este asociat si cu practica ilegala a continuarii trimiterii de mesaje celor ce si-au retras permisiunea pentru acest lucru.

Optimizare

› Procedeele aplicate pe un site web cu scopul final de castigare de pozitii de top pentru cautari specifice in motoarele de cautare.

ODP

– The Open Directory Project (http://dmoz.org/)

Outbound Link

› Reprezinta linkurile de la website-ul dumneavoastra care directioneaza catre unul sau mai multe alte website-uri. Sunt linkurile care acorda PR ( PR › Page Rank-ul acordat de Google ).

Overlayer (Overlayed Ad)

› Banner animat de format mare (pana la full screen) de obicei transparent, cu sunet sau voce si care dureaza intre 5-30 secunde dupa care se retrage intr-un banner standard.

Page Rank

› Modalitate de clasificare a site-urilor web pe o scara de la 1 la 10, in functie de importanta lor, utilizata de motorul de cautare Google.

Page view

› Cerere catre server de a incarca o singura pagina.

Pasword Protector Directory

› Director de protejare a parolei.

Payment Gateway

› Este un site specializat pentru transferul banilor din contul cartii de credit a clientului in contul magazinului virtual.

PCP

› Procentajul de click-uri primite se calculeaza ca raport intre numarul de clickuri primite de reclama si numarul total de afisari ale reclamei.

Permission Marketing

› Metoda de marketing bazata pe obtinerea acordului clientului de a primi informatii de la o companie. Permission marketing este de fapt orice forma de publicitate care este livrata ca urmare a exprimarii exprese a unui consumator de a primi informatii despre produsele si serviciile care il intereseaza. In mod particular, la inscrierea ca membru al unui site, utilizatorii accepta sa primeasca pe adresa de email cu care s-au inscris informatii despre produse si servicii ale site-ului sau ale partenerilor acestuia.

PHP

› Personal Home Page. Este un limbaj de programare open-source, folosit pentru crearea aplicatiilor de server si pentru pagini web dinamice. Cu sintaxa din C, Java si Perl, este legat de pagini HTML si executa comenzile printr-un server care suporta PHP. Se utilizeaza pe scara larga, impreuna cu bazele de date MySQL.

Ping

› Packet Internet Grouper. In mediul informatic, ping este un program ce returneaza o cerere lansata de catre un computer conectat la o retea informatica pentru a determina daca un anumit computer este conectat la resursele comune.

Pop Up

› Este o fereastra noua, lansata de un site, billboard-uri intermitente care apar in timpul deschiderii unei pagini sau pe pagina, de obicei sunt actionate printr-un click.

Pop-under ad

› Reclama afisata intr-o fereastra noua a browserului, deschisa insa sub fereastra care a generat-o.

Pop-up ad

› Reclama afisata intr-o fereastra noua a browserului, deschisa deasupra ferestrei care a generat-o.

Popularity Ranking

(al rezultatelor de cautare) › Anumite motoare de cautare stabilesc ordinea in care vor aparea rezultatele cautarii dupa numarul de alte site-uri care au link-uri catre fiecare pagina (un gen de vot de popularitate bazat pe asumtia ca alte pagini ar putea crea link-uri doar catre cele mai bune pagini). Google este cel mai bun exemplu in acest sens.

Pozitionare (

Positioning

) › Procesul de ordonare a paginilor web de catre un motor de cautare astfel incat cele mai relevante site-uri sa apara primele in lista rezultatelor de cautare in urma unei anumite interogari/ cautari.

PPC

› Pay Per Click. Plata pe fiecare click Beneficiarul plateste o suma modica pentru fiecare click dat pe reclama acestuia. Reclama apare in directoare, situri, reviste online, motoare de cautare

PPCSE

› Pay Per Click Search Engine – motor de cautare in care rezultatele sunt clasate in functie de cat de mult plateste fiecare site pe click (click-ul in rezultatele cautarii; pretul variaza in functie de cuvintele-cheie).

PPL

› Pay Per Lead – model de tarifare a reclamei online care se bazeaza pe “qualifying leads”, adica actiuni ale userului care vor duce mai tarziu la vanzari. Lead in general inseamna inscrierea userului ca membru; site-ul obtine astfel informatiile sale de contact.

PPS

› Pay Per Sale – model de tarifare a reclamei online la care plata se bazeaza numai pe vanzarile generate de un banner.

Public domain

› Domeniu public. Resursele pe care acest tip de domeniu le cuprinde nu contin nici un fel de restrictii privind drepturile de autor sau modul de utilizare.

Publisher

› Proprietarul / administratorul unui site.

Rang (

Rank

) › Pozitia pe care un anumit site este listat de un motor de cautare dupa o cautare. Cu cat rangul sau este mai mare, cu atat site-ul se va afla mai aproape de topul rezultatelor si va obtine un trafic mai mare.

Reach

› Numarul de vizitatori unici care au intrat pe un site in cursul unei perioade date, exprimat ca procent din universul populatiei din target.

Reciprocal links

› Linkuri intre 2 site-uri, adesea bazate pe o intelegere intre proprietari.

Rectangle ad

› Tip de banner mare, dreptunghiular, ce se incadreaza in standardele IAB.

Registrant

› Aceasta denumire este atribuita unei companii sau unei persoane care poate inregistra domenii web. Exemplu: Romarg

Rich Media

› Tehnologie utilizata in creatia publicitara online care include imagini/animatii complexe, sunet si/sau video in bannerul publicitar.

RSS

(

Really Simple Syndication

) › Sindicalizare web; o forma de sindicalizare a continutului prin care o sectiune a unui website este disponibila pentru folosierea pe alte site-uri. Este un protocol folosit in special de site-urile de stiri si de weblog-uri. RSS-ul reimpacheteaza continutul ca o lista de elemente, precum data unei stiri, un sumar al stirii si un link catre versiunea completa. Un program cunoscut ca agregator RSS sau “feed reader” poate verifica paginile care au versiune RSS si sa arate toate stirile noi. Acesta tehnologie este mai convenabila pentru utilizator pentru ca nu va fi nevoit sa viziteze de mai multe ori site-ul respectiv, pentru ca RSS-ul asigura doar vizualizarea continutului pe care utilizatorul nu l-a mai vazut.

Search engine

› Motor de cautare. In momentul in care un utilizator introduce un text in formularul de cautare, un program de tipul motor de cautare analizeaza fragmentul de text si returneaza intr-o pagina Web generata automat documente organizate cu ajutorul unei aplicatii tip indexer.

Script language

› Scriptul este un program de computer sau o secventa de instructiuni care este interpretata (executata) de un alt program (de ex. Java Script).

SE

– Search engine.

SEP

– Search engine placement.

SEM

› Search Engine Marketing – Marketing pentru motoarele de cautare Totalitatea actiunilor intreprinse pentru a atrage cat mai multi vizitatori – potentiali clienti prin intermediul motoarelor de cautare.

SEO

› Search Engine Optimization. Optimizarea pentru motoarele de cautare Se refera la optimizarea unui site web in vederea obitnerii unui maxim de vizibilitate in motoarele de cautare.

Self serve advertising

› Publicitate care poate fi contractata fara asistenta unui reprezentant de vanzari.

SERP

› Search Engine Results Pages. Paginile cu rezultatele cautarii dupa un anumit cuvant cheie. Se refera la rezultatele afisate de motoarele de cautare in formatul ales de utilizator, tinand cont de optinunile personale setate de acesta.

Site profile

› Profilul siteului – evaluarea tipului de continut al site-ului.

Site users

› Audienta – vizitatorii constanti ai unui site.

Skyscraper

› Banner vertical cu latimea de 120 pixeli si inaltimea de 240 (400, 600 etc). Skyscraperele sunt pozitionate fie pe stanga, fie pe dreapta, dar de regula langa textul sau articolul sau zona de continut real a paginii web, motiv pentru care si ratele de click sunt mai mari, mesajul publicitar situandu-se langa text.

Spam

› Catalogheaza mesajele cu caracter comercial trimise catre multipli destinatari, prin intermediul adreselor de e-mail, al grupurilor de stiri si discutii online, forum-uri etc.

Spam Assassin

› Este un filtru de mail instalat pe un server mail pentru a identifica mesajele de tip spam. Acesta blocheaza spam-urile directionate catre adresele dumneavoastra de e-mail de pe server. Daca este activata optiunea “Enable Spam Assassin” in cazul in care vor fi trimise catre o adresa de e-mail mai multe mesaje de e-mail identice, veti primi doar unul, restul fiind sterse automat.

Spider

› Aceasta clasa de aplicatii software exploreaza mediul web prin recuperarea de documente si urmarirea tuturor trimiterilor incluse; program software (cunoscut si sub numele de crawler) care este programat sa viziteze fiecare pagina a unui site, sa o catalogheze si sa o introduca in baza de date.

Stickiness

› Timpul pe care un vizitator il petrece pe un site.

Streaming Media

› O tehnica prin care transferul de date este perceput ca un flux continuu. Tehnologiile de streaming sunt din ce in ce mai importante odata cu dezvoltarea Internetului, pentru ca nu toti utilizatorii au acces rapid pentru a adescarca documente multimedia mari, cat mai repede. Prin streaming, utilizatorii pot incepe sa vada sau sa asculte un document inainte ca acesta sa fie transmis in intregime.

Subdomeniu

› Aveti posibilitatea de a crea subdomenii. De exemplu, daca aveti domeniul www.domeniu.ro. puteti crea un subdomeniu numit “subdomeniu”, astfel puteti accesa o parte din site la adresa http://subdomeniu.domeniu.ro. Pentru aceasta introduceti numele subdomeniului pe care doriti sa il creati si apasati butonul “Add”. Va fi creat automat un folder in “public_html”unde trebuie sa copiati fisierele dorite.

Tag

› Reprezinta un fel de eticheta atasata unui element, ce poarta informatii despre acel element (de ex. ce reprezinta si cum ar trebui afisat). Un set de tag-uri se numeste markup (markup languages) HTML si XML, tag-urile sunt determinate de parantezele ascutite (de ex <IT>, pentru formatarea cursiva a textului).

Targeting

› Targetare – configurarea unor reclame astfel incat sa ajunga numai la publicul-tinta al unui anumit client sau produs.

Text ad

› Reclama care utilizeaza linkurile-text.

Transitional Ad

› Banner care apare in intervalul de trecere de la o pagina la alta.

Trick banner

› Banner care incearca sa “pacaleasca” vizitatorii, adesea imitand un mesaj al sistemului de operare.

Troubleshooting

› Reprezinta metoda de rezolvare “pas cu pas” a unei probleme utilizand tipare logice predefinite.

Two tier affiliate program

› Structura de afiliere in care membrii castiga comisioane si de pe urma altor site-uri carora le recomanda programul de afiliere

Upgrade

› Procedeul prin care se efectueaza trecerea de la un pachet de gazduire inferior, la unul superior.

Upload

› Operatiune care consta in copierea unor fisiere de pe calculatorul client pe un server

URL

› Universal Resource Locator. Constituie echivalentul Internet al adresei reale, ce functioneaza in mod similar celorlalte tipuri de adrese, prin trecerea de la informatii generice la date de ordin specific (de ex. de la cod postal la destinatar).

Usability

› Caracteristica de a fi usor de folosit. Un site este uzabil in masura in care indeplineste cu usurinta sarcinile pentru care este folosit. Usurinta de utilizare poate fi masurata dupa timpul de indeplinire a sarcinilor, dupa cate greseli sunt facute, dupa cat de repede este invatat sistemul si dupa cat de satisfacuti sunt oamenii care realizeaza task-urile. Uzabilitatea poate include si factori ca siguranta si utilitate.

Video Ad

› Adaptare a videoclipurilor pentru media online.

Viewer

› O aplicatie tip viewer asista in administrarea fisierelor ce nu pot fi administrate de catre programul de navigare Web.

Viral marketing

› Fenomen de marketing care faciliteaza si incurajeaza oamenii sa comunice mai departe un mesaj de marketing.

Vizitator unic (

Unique Visitor

) › Persoana (individ) care a vizitat un site Web (sau retea) cel putin o data intr-o perioada determinata de timp, de obicei intr-o perioada de 30 de zile calendaristice.

Volunter directory

› Un director web pentru care majoritatea editorilor sunt voluntari neplatiti.

Web

› Abreviere pentru WWW (World Wide Web). Este constituit dintr-o colectie neorganizata de milioane de documente raspandite pe servere din intreaga lume. Intre aceste documente se poate “naviga” cu ajutorul link-urilor sau folosind URL-ul paginii dorite.

Web design

› Selectarea si imbinarea componentelor disponibile, pentru a crea layout-ul si structura unei pagini web

Web hosting

› Gazduire web. Termenul se refera la sustinerea unui site online non-stop, de catre o companie aleasa de catre client, dispunand de un server de gazduire care este un computer foarte puternic si are posibilitatea de a stoca website-urile mai multor clienti, beneficiind totodata de o conexiune la internet foarte puternica, ce este capabila sa serveasca multe cereri venite din partea altor sisteme.

Webmaster

› Titulatura oferita persoanelor responsabile cu administrarea website-urilor.

Web page

›Pprezentarea traditionala a informatiilor online. Website-urile sunt facute din pagini web, analoge cu paginile unei carti. Daca sunt utilizate cadre, pot fi afisate pagini multiple in acelasi timp, rezultand multiple Page Views.

Website Profile

› Detalii care pot include informatii demografice si psihografice despre vizitatorii website-ului, sau o portiune din acesta.

Web site traffic

› Numarul total de vizitatori si vizite, acumulat de un site.

Web site usability

› Usurinta cu care poate fi utilizat un site web de catre orice vizitator.

Dictionar de termeni SEO

Dictionar de termeni SEO (optimizare in motoarele de cautare)

Alt Text
Prescurtarea de al Alternative Text care este o proprietate a tagului img in care se prezinta o descriere a imaginii, vizibila atunci cand mouse-ul este peste acea imagine sau cand nu se incarca imaginea in browser.

BackLinks/LinkBacks
Link-uri catre site-ul tau, link-uri ce pot sa fie plasate atat in interiorul propriului site, cat si pe alte site-uri.

Blog,Blogger
Un blog este esentialmente un jurnal web. Activitatea de updatare a blog-ului poarta denumirea de blogging, iar cineva care pastreaza blog-urile este un -blogger=. Blog-ul este de regula updatat zilnic folosind un software care permite oamenilor cu putina sau chiar fara experienta in acest domeniu sa intretina blog-ul. Post-urile dintr-un blog sunt in cele mai multe cazuri ordonate in ordine cronologica iar cele mai noi adaugari au trasaturile cele mai dominante.

Breadcrumbs
O forma de a naviga printr-un site web care arata in mod ierarhic structura link-urilor. In interiorul
site-ului locatia curenta este indicata printr-un lant de link-uri ce sunt structurate in mod ierarhic plecand de la pagina principala (home page). Un astfel de lant de link-uri atrata in felul urmator: Acasa > Produse > Ceaiuri > Ceai verde.

Broken links
Link-uri din interiorul unui site web care atunci cand sunt accesate deschid o pagina noua ce contine anumite erori.

Captcha
Este o imagine reprezentand un grup de litere si cifre, destinate introducerii de catre utilizator, asemenea unui cod. Aceasta metoda este folosita pentru a sa submitarile automate la directoare, fiind foarte dificil pentru o masina sa interpreteze imaginea respectiva si sa obtina o informatie corecta. Captcha-urile pot reprezenta si parole, folosite pentru combaterea postarii automate sau spam-ului cu comentarii la un post.

Click through
Procedeul de a da click pe un link ce apare in pagina de rezultate intoarse de un motor de cautare, vizitand astfel site-ul indexat de motor. Acest link este unul important deoarece prin intermediul lui se primesc pe site vizitatori de pe motoarele de cautare.

Cloaking
Tehnica de ascundere a continutului paginii. Presupune aratarea unei pagini optimizate motoarelor de cautare sau directoare si a altei pagini utilizatorilor si este o metoda legitima de a impiedica furtul continutului optimizat, insa motoarele de cautare considera asta spam.

De-listing
Scoaterea paginilor web din baza de date a unui motor de cautare, pentru ca acesta sa nu le mai indexeze. Indepartarea aceasta poate avea mai multe cauze, cum ar fi: faptul ca serverul unde este hostat site-ul nu este de incredere sau folosirea tehnicilor de spam.

Dead Link
Un link ce nu conduce catre nici o pagina sau site, probabil din cauza ca serverul este cazut, sau pagina a fost mutata, sau ea chiar nu mai exista. Multe motoare de cautare au anumite tehnici pentru a scoate in mod automat din cautarile lor astfel de linkuri, dar pentru ca paginile web se inmultesc foarte rapid este din ce in ce mai greu pentru motoarele de cautare sa verifice existenta unor astfel de linkuri. Raportand aceste dead link -uri vom ajuta motorul de cautare. Aceasta se poate face submitandu-le.

Deep linking
Link catre continutul situat in paginile web aflate in adancimea arborelui site-ului. Poate fi si link direct catre pagini individuale din interiorul siteului, dar nu catre home page.

Destination page
pagina care apare atunci cand un vizitator da click pe un rezultat oferit de catre un motor de cautare sau pe un banner
.

Directory enhancement
Selectarea celei mai apropiate categorii dintr-un director web si crearea unei descrieri bogate in cuvinte cheie ce prezinta continutul unui site web sau a unei anumite pagini web.

Dirty url
Url al unei pagini web, care este lung, complex, dificil de citit, greu de scris si de adus aminte, contine caractere neconventionale cum ar fi semnul egal (=), semnul intrebarii (?), ampersand (&). In general spiderii motorelor de cautare nu indexeaza pagini ce au un astfel de url si ele prezinta un risc foarte mare in ceea ce priveste securitatea aplicatiei web.

Domain
Resursele Internet
sunt organizate pe domenii. Domeniile sunt dispuse pe mai multe nivele ierarhice, nivelele inferioare adesea se refera la anumite site-uri web dintr-un domeniu de nivel superior. Cea mai semnificativa parte a adresei este la sfarsit, de exemplu domeniile de pe primul nivel ierarhic se termina in .com, .edu, .gov, .org (care la randul lor se impart pe arii de folosire, de exemplu .edu.ro, .edu.fr). Exista de asemenea si o impartire a domeniilor pe zone geografice, acestea facand parte din primul nivel ierarhic (de exemplu .ar, .ca, .fr, .ro etc.) fiecare referindu-se la o anumita tara. Din punct de vedere al motoarelor de cautare relevant este faptul ca fiecare site sa aiba domeniul sau.

Doorway Page
o pagina web optimizata pentru un anume motor de cautare si/sau pentru un anumit cuvant cheie, care este redirectata catre pagina reala. Aceste pagini sunt folosite de cele mai multe ori pentru a fi siguri ca adevaratul continut va fi gasit.

Duplicate Content
pagini web distincte ca design, dar cu aproape acelasi continut, care pot atrage penalizari din partea motoarelor de cautare.

Dynamic Content
Se refera la o pagina web cu un continut care se schimba in mod automat, sau bazate pe continutul unei baze de date, sau informatia utilizator. Uneori este posibil sa recunoastem acesta tehnica daca url -ul se termina in .asp, .cfm, .cgi sau .shtml . Este posibil sa avem un continut dinamic folosindu-ne si de pagini .html, .htm care in mod normal sunt pagini statice. Motoarele de cautare indexeaza paginile cu un continut dinamic la fel ca cele cu un continut static, cu toate ca ele nu indexeaza de obicei url-uri ce contin caracterul ?.

Ghost site
Un site care nu a mai fost updatat de mult timp. Astfel de site-uri nu reprezinta acelasi lucru cu site-urile abandonate. Acest gen de site-uri contin explicatii in care se precizeaza ca ele nu au mai fost updatate de mult timp, dar nu au fost sterse deoarece ele contin informatii folositoare / informatii cu valoare istorica.

Google Bombing
Metoda de a obtine un mare numar de backlinks, bazata pe creerea de link-uri catre o pagina web, link-uri ce au ca text, fraze cheie.In acest fel pagina respectiva se va regasi in rezultatele motoarelor de cautare pe aceste fraze cheie . De exemplu cautati "miserable failure" pe Google si veti avea parte de o surpriza.

Google Dance
Odata pe luna Google isi updateaza baza de site-uri web indexate. Acest lucru poarta denumirea de Google Dance si poate sa dureze cateva zile - de obicei tine de pe 20 pana pe 28 ale fiecarei luni.

Google juice
Calitatea, puterea sau avantajul pe care un site le dobandeste odata cu pozitionarea in primele pagini de rezultate oferite de Google.

Inbound Link
Linkuri plasate in interiorul altor site-uri catre site-ul tau.

IP Delivery
Acesta tehnica spam prezinta un continut diferit al paginii in functie de adresa IP a clientului. Este foarte greu sa vezi paginile ascunse folosind acesta tehnica, pentru ca adevarata pagina este vizibila doar daca adresa IP este aceeasi cu (de exemplu) cea a spider-ului.

Keyword
Cuvant care face parte din query.

Keyword Density
O pagina web trebuie sa aiba un continut relevant pentru domeniul de activitate. De obicei keyword density se refera la cat de mult se repeta keyword phrase in body-ul paginii web. Algoritmii motoarelor de cautare vor pozitiona mai bine un site ce contine keyword phrase - le dupa care cauta un vizitator.

Keyword Phrase
Fraza ce face parte din query.

Link Anchor Text
textul vizibil (posibil subliniat) al unui link.

link checker / link validator
Un program care scaneaza site-ul web cu scopul de a identifica link-urile moarte, nefunctionale (dead links). Cele mai multe programe de acest gen genereaza un raport ce include o lista cu toate link-urile moarte din site.

Link farm
O colectie de link-uri ale unor pagini ce nu au legatura cu site-ul care le gazduieste. Aceasta ferma de link-uri este folosita pentru a creste link popularity -ul, page rank -ul si este considerata spam de multe motoare de cautare.

Link Popularity
Link Popularity este modul de a masura popularitatea unui site pe internet determinata de numarul si calitatea link-urilor ce vin dinspre alte site-uri catre el. Aceasta ajuta la cresterea Page Rank-ului.

Manual submission
Procesul de a submita manual o pagina web intr-un director web sau motor de cautare. Pe langa acesta submitare manuala, in ultimul timp au aparut foarte multe solutii software care realizeaza acesta submitare in mod automat. Submitarea manuala este considerata de multi singura forma de a inscrie corect un site intr-un director web sau motor de cautare, cu toate ca unele servicii si programe care ofera submitare automata au inceput sa fie considerate optiuni viabile.

Meta refresh
Este un tag HTML care este folosit pentru a relua sau a face refresh unei pagini web la un anumit interval. De cele mai multe ori acest tag se foloseste pentru a redirecta in mod automat un utilizator catre o alta pagina web. Cele mai multe motoare de cautare penalizeaza astfel de redirectari.


Mirror Sites
Acesta tehnica presupune a avea mai multe copii ale site-ului sau ale paginilor web pe mai multe servere. Aceasta tehnica este adesea tratata ca spam de catre motoarele de cautare pentru ca influenteaza relevanta paginilor in motorul de cautare.

Misspellings
Greseli de ortografie ale cuvintelor dupa care se realizeaza interogarile facute pe motoarele de cautare. Unii webmasteri isi optimizeaza site-ul pentru unele cuvinte scrise gresit cu scopul de a atrage mai multi vizitatori.

Orphan page
O pagina web ce nu are nici un link catre ea.

Page views
de fiecare data cand un vizitator acceseaza o pagina web aceasta vizita este numarata ca un "page view", chiar daca acelasi vizitator intra pe acceasi pagina 5 minute mai tarziu.

PageRank For Money
procesul de cumparare sau vanzare de linkuri ale unor pagini web cu un ridicat PR cu scopul de a imbunatati PR altor pagini.

Paid Inclusion
Unele directoare web cer o taxa pentru a lua in considerare includerea site-ului dumneavoastra in baza lor de date (in special site-urile comerciale). In unele cazuri, prin plata acestei taxe nu se garanteaza acceptarea in director a site-ului respectiv.

Pay-per-click
Pay-Per-Click este o forma de plata pentru publicitate
, facuta cunoscuta in special pe motorul de cautare Overture (altadata GoTo). Conceptul este destul de simplu. Se liciteaza pentru a fi plasat in sau in apropierea partii de sus a rezultatelor cautarii pentru un cuvant cheie sau fraza. Se astepata ca cineva sa faca un click pe link-ul listat, aceasta inseamna ca o companie plateste o suma determinata de bani de fiecare data cand motorul de cautare le trimite un vizitator. In plus, rezultatele din partea de sus a paginii de pe Overture, sunt de asemenea listate si in rezultatele altor motoare de cautare(de cele mai multe ori sunt listate ca "sponsored" sau "featured" rezulate). Google are o versiune asemanatoare de PPC (AdWords Select).

Post
un articol al blogului, a adauga un articol blog-ului (a posta).

Query
Cuvant, fraza sau un grup de cuvinte, ce pot fi combinate folosind si alta sintaxa utilizate pentru localizarea paginilor web in search engine sau in directoare.

Reciprocal link
schimb de linkuri intre doua site-uri web. Astfel de link-uri pot ajuta foarte mult la cresterea de page rank si link popularity, insa poate fi daunator in cazul in care se formeaza o ferma de linkuri (link farm).

Relevancy
Gradul in care continutul unei pagini web returnata de catre un motor de cautare concorda cu fraza cheie dupa care s-a realizat interogarea.

Robots.txt
Robots.txt este un fisier care este plasat pe server si indruma spiderii motoarelor de cautare ce parte din site sa viziteze, sa indexeze. Pentru mai multe detalii urmariti link-ul Robots.txt.

Saturation Analyzer
Se refera al numarul de pagini ale siteului indexate de catre motoarele de cautare. In functie de aceasta ne vom da seama cat de mult a indexat un motor de cautare din site.

Scored keyword phrase
Numele dat unei fraze cautate, ce a fost inregistrata de un sistem care tine evidenta numarului de interogari pe fraza cheie, cunoscut si sub numele de scor.

Search Engine
Un server sau o colectie de servere dedicate indexarii paginilor web, colectionarea rezultatelor si returnarea lor in functie de cererea facuta. Indexarea paginilor se face cu ajutorul unor spiders. Cele mai importante search engine sunt: Altavista, Excite, Hotbot, Infoseek, Lycos, Northern Light si Webcrawler. De mentionat ca Yahoo este director si nu search engine. De altfel, termenul de search engine este folosit pentru a descrie atat directoarele cat si search engine.

Search engine friendly
Proprietate a unei pagini web de a fi agreata de catre motoarele de cautare. Pagina este construita si optimizata pentru a avea ca rezultat o mai buna pozitionare in motoarele de cautare. Asemena pagini au un continut bogat in cuvinte cheie si sunt structurate astfel incat indexarea lor sa fie facuta cu usurinta.

Search Engine Market
Marketing-ul unui site web prin motoarele de cautare, fie prin imbunatatirea pozitiei pe care o ocupa in SERP, fie prin listarea platita sau facand o combinatie intre aceste doua lucruri si alte activitati inrudite.

SERP
(Search Engine Result Page) Pagina de rezultate a motorului de cautare

Siphoning
Un nume generic folosit pentru a descrie toate tehnicile folosite pentru a fura trafic de pe un site. De exemplu folosirea unei alte marci in title-ul site-ului.

Spammer
Cel ce foloseste tehnici de spam pentru a influenta rezultatele motoarelor de cautare.

Spider, Spyder
O parte din search engine care se ocupa cu navigarea pe net, colectionand url-urile si indexand cuvintele cheie si textul fiecarei pagini gasite. Cei mai importanti spideri sunt Slurp (spider folosit de Inktomi), ArchitextSpider (spider folosit de Excite). Actiunea de navigare, colectare si indexare de cuvinte cheie se numeste spidering.

Splash page
O pagina web care apare inainte ca vizitatorul sa intre propriu-zis pe site. Paginile Splash sunt de multe ori pagini web ce contin un mesaj de intampinare, un link de genul "Apasati pentru a intra pe site" sau pagini ce contin animatii flash . Aceste pagini splash sunt considerate de multa lume pagini fara importanta, ele nu sunt utile din punct de vedere al optimizarii web (SEO).

S Word
Un cuvant ce este ignorat cand se face o cautare pe un motor de cautare. Exemple de astfel de cuvinte: get, I, me, the, in, you.

Unique vizitor
Un adevarat vizitator al site-ului. Serverul web inregistreaza adresa IP a fiecarui vizitator pentru a determina numarul real al acestora. Daca cineva viziteaza 20 de pagini ale site-ului, serverul va numara un unic vizitator (pentru ca paginile vizitate sunt associate aceleiasi adrese IP), dar va numara 20 de pagini accesate.

Viral marketing
Este o metoda ingenioasa de publicitate gratuita, care poate duce la cresterea traficului pe site. Este denumit viral deoarece functioneaza pe acelasi principiu ca si un virus. O persoana primeste materiale promotionale (articole, ebook) si le trimite mai departe cat mai multor oameni posibil. Spre deosebire de un virus, metoda aceasta nu este periculoasa. Ea include "refer-a-friend", "pass-it-on", "send-an-article", distribuire de ecards, ebooks si multe eltele. Exista modalitati prin care se poate implementa o strategie de viral marketing pe orice site.


Configurare Nokia Mail

Configurarea e-mail-ului

 1. Din Ecranul de start, derulaţi pagina până la Asistent configurare E-mail şi apăsaţi tasta de derulare.
 2. Din Ecranul de start, derulaţi pagina până la Iniţiere configurare e-mail şi apăsaţi tasta de derulare. Pentru a vă confirma selecţia, selectaţi Start.
 3. Permiteţi conectarea la reţea şi selectaţi Activare e-mail existent.
 4. Introduceţi adresa dumneavoastră de e-mail şi selectaţi Ok.
 5. Introduceţi parola şi selectaţi Ok.
 6. După ce asistentul a terminat, puteţi ajusta setările. Selectaţi Opţiuni (Options) > Setări (Settings) > Setări căsuţă poştală (Mailbox settings).


Creare stick Hiren's BootCD

Ghid creare stick bootabil cu Hiren's BootCD.
Pas1

Conectati un stick USB(512MB sau mai mare)
Pas 2
Downloadati si rulati USB Disk Storage Format USB Disk Storage Format USBFormat.zip (34KB)
Screenshot

Pas 3
Downloadati grubinst_gui Grub 4 Dos grub4dos.zip (188KB) si rulati ca administrator
Screenshot

Pas 4
Copiati grldr si menu.lst (din folderul HBCD ) pe drive-ul USB
Screenshot

Pas 5
Introduceti  BootCD-ul (9.7 or newer) si  copiati totul de pe CD pe stick-ul USB
Pas 6
Testati stick-ul


Aplicare stiker pe laptop

Cum aplici corect un stiker pe laptop

Oil Service Reset Kuga

 Procedura de resetare a erorii "Oil Service Reset " pentru Ford Kuga

 Puneti contactul.
 Apasati pedalele de acceleratie si frana.
 Asteptati 15 secunde (cu pedalele apasate).
 Afiseaza in bord "Oil Service Reset".
 Eliberati pedalele.
 Eroarea dispare din bord.
 Luati contactul.
 Asteptati 2 minute.
 Puneti din nou contactul.
 Verificati daca mai apare eroarea.
 Repetati procedura daca este nevoie.

http://www.clubford.ro/viewtopic.php?f=147&t=55711


Schimbare culoare bord pe logan, Alb cu ace rosii

Scop: Schimbarea culorii bordului pe alb, cu scop secundar schimbarea acelor pe rosu, atat cu bordul stins cat si cu el aprins.
Materiale necesare: 6 leduri de 5mm ultra bright, 6 leduri de 3 mm ultra bright, toate de 3V
Cele 6 leduri de 5 mm sunt necesare pentru iluminarea din spatele displayului, pt. ca cele de 3 mm dau o iluminare f. punctiforma (nici cele de 5 nu reusesc o dispersie f. buna, dar oricum… Urmeaza sa incerc sa fac o dispersie mai buna a luminii la display (prin montarea unei a doua folii de plastic alb peste cea deja existenta). Ledurile de 6 mm au fost pilite pentru a li se reduce dimensiunea verticala sa incapa sub display.

Etape necesare:
1. Scoaterea tablului de bord din bord
2. demontare tabloului de bord.
3. schimbarea ledurilor propriu-zise
4. operatiile inverse pentru remontare
1. scoaterea tabloului de bord
1.a Se desface partea superioara a cochiliei de volan, prin desfacerea celor doua suruburi care o prinde de cochilia inferioara. apoi se trage cochilia si se scoate. Se foloseste torx T20
1.b Se scot holzsuruburile inferioare de la tabloul de bord
1.c Se scoate acum “cascheta” bordului prin tragere spre sofer (spre tine, cum stai pe scaunul soferului). Atentie, la reintroducerea caschetei (la terminarea operatiilor), va fi nevoie de ciocanirea CU MANA (nu se va lua un ciocan mai mare…)
1.d se desfac cele 4 holzsuruburi de prindere a bordului efectiv(
1.e se scoate bordul si se scot cele 2 mufe care intra in el (de la laureate in sus exista si a doua mufa, pana la laureate nu exista – pt comp de bord, senzor usi deschise etc)
2. demontarea taboului de bord
2.a se desfac suruburile de pe spate. Se foloseste torx T10
2.b se scoate plasticul negru de pe spate (nu cel de pe fata!)
2.c se scoate geamul de protectie (prins in niste cleme)
2.d se scot acele tragand pur si simplu de ele
2.e acum se poate scoate placa.
3. Schimbarea ledurilor
3.a se dau la pila/smirghel ledurile pentru a crea o disipare mai buna a lumninii emise (pentru a evita concetrarea ei specifica ledurilor)
3.b se dezlipesc ledurile, preferabil cu un ciocan cu curent continuu (pentru a nu avea alternativ pe placa tabloului de bord), merge f. bine si cu un cican mic de lipit. Eu prefer sa evit folosirea pistolului de lipit in asemenea cazuri
3.c Se lipesc ledurile pe placa, cu catodul (piciorul mai scurt al ledului sau cum te uiti in led piciorul care deriva din bucata cea mai mare de metal din led – uf, cum suna… – lipit pe placa acolo unde scrie “K” – buna treaba pe astia de la takosan sa identifice pe placa catodul!)
Doua detalii – de la ledurile de sub afisor si de la ledurile de la ace, doar cu unulo montat
Atentie!: trebuie acordata atentie alinierii si centrarii ledurilor de la display pentru a intra in gaurile date in plasticul respectiv. avand in vedere ca ledurile au un diametru usor mai mare decat acele gauri, eu am largit gaurile cu un burghiu de 7
Acele le-am facut rosii prin curatarea vopselei albe de pe spatele lor si apoi le-am dat cu … oja rosie (am ales culoarea sa-mi placa…). Avand in vedere culoarea de back-light, nu mai este necesara iluminarea cu led rosu.
Consideratii proprii: Bordul pe alb este un pic mai stralucitor decat cel pe portocaliu. rezultatul final mi-a depasit un pic asteptarile.
Costuri:
10 leduri de 3 mm (am luat si de rezerva) + 6 leduri 5 mm = 130 k lei
1 ora de munca la lipit + 1 ora de munca la dat jos, potrivit la loc si POTRIVIT ACELE (cine zice ca se pot pune acele cum vrei ca le aduce automat la punctul neutru vorbeste prostii) = 2 ore munca
 Sursa: http://www.daciaclub.ro/Schimbare-culoare-bord-pe-logan-t14606.html

Adaugare diacritice rapid

Daca aveti nevoie sa adaugati unui text diacritice rapid (lucrare de diploma, disertatie) atunci aveti la dispozitie o "unealta" foarte rapida.
http://srv.diacritice.com/

3 pasi:
1. Scrii textul
2. Corectezi conversia
3. Ai rezultatul !


Instalare Windows 7 de pe un USB stick

win 7 usb
In mod evident instalarea sistemului de operare prin intermediul unui usb stick presupune ca BIOS-ul calculatorului vostru sa fie setat in prealabil pentru a permite boot-area de pe o periferica usb – altfel acest procedeu ar putea esua.
Iata deci care sunt pasii care trebuie efectuati:

 • Downloadati aplicatia A Bootable USB, dupa care, odata inceputa instalarea programului bifati “I have read and accepted the following” dupa care dati click pe OK;
 • Urmatorul pas este sa alegeti usb stick-ul pe care il veti utiliza (Check USB) – trebuie sa fie de minim 4 Giga dupa care dati click pe Format USB.
 • Alegeti imaginea .ISO (sau discul DVD) de unde programul va lua fisierele necesare, dupa care dati click pe Start ISO. In acest punct va fi lansat procedeul de creare a usb stick-ului boot-abil !
Odata finalizati pasii de mai sus asigurati-va ca ati setat BIOS-ul pentru a recunoaste periferica USB si in consecinta pentru a putea boot-a de pe aceasta.
P.S.: Programul si procedeul sunt valabile si pentru versiunile pe 64 biti.

Sursa


Ce este port forwarding?

În reţeaua locală, echipamentele (calculatoare, camere IP...) au adrese IP private, care nu pot fi accesate direct din Internet. Routerele au două adrese IP: o adresă IP privată, folosită în reţeaua locală şi o adresă IP publică externă, care poate fi accesată direct din Internet.

Prin port forwarding spunem routerului la care calculator din reţeaua internă trebuie să trimită datele venite din internet.

În cazul camerei IP, când vei tasta adresa IP externă a routerului, prin port forwarding îi vei indica acestuia să acceseze camera IP, şi nu un alt echipament conectat la reţeaua internă respectivă.
Image

Setările de port forwarding pentru a putea avea acces la camera IP din Internet le faci din interfaţa de utilizare a modemului/ routerului tău.

Sertizare cablu retea (UTP)Retelele Ethernet de 10/100Mbps folosesc de regula conectorul numit RJ45 (asemanator cu cel telefonic RJ11, doar a are 8 pini) si cablu de tip twisted pair (UTP, STP, FTP etc.) categoria 5.

In functie de natura dispozitivelor ce urmeaza a fi interconectate, se folosesc uzual 2 tipuri de cabluri, straight-through si crossover, dupa cum urmeaza:

* cablul de tip straight-through pentru conectarea:

* Switch la router
* Switch la PC sau server
* Hub la PC sau server

* cablul de tip crossover pentru conectarea:

* Switch la switch
* Switch la hub
* Hub la hub
* Router la router
* PC la PC
* Router la PC

Deoarece in zilele noastre pretul “clestelui sertizor” folosit la mufarea conectorului RJ 45 (ISO 8877) a ajuns suficient de mic, toti baietii ce au retele de cartier s-au pus pe facut cabluri UTP de o calitate mai mult sau mai putin buna. Atat pentru functionarea corecta in parametrii a retelei, dar cat si pentru usurinta in administrare si depanare, si mai mult pentru o eventuala scalare (interconectare, largire) a retelei, recomand respectarea standardelor in vigoare pentru acest tip de cablare, in special respectarea codului culorilor la mufare, respectiv EIA/TIA 568 A si B. (http://www.eia.org/ http://www.tiaonline.org/ )


Pentru obtinerea unui cablu normal (straight-through) la ambele capete ale cablului se va folosi fie 568A, fie 568B ca ordine a culorilor. Pentru obtinerea unui cablu crossover se va mufa la un capat in ordinea 568A si la celalalt capat in ordinea 568B.

RJ-45 pin-out for Cat 5 EIA/TIA-568-A

1. Alb/Verde
2. Verde
3. Alb/Orange
4. Albastru
5. Alb/Albastru
6. Orange
7. Alb/Maron
8. Maron

RJ-45 pin-out for Cat 5 EIA/TIA-568-B

1. Alb/Orange
2. Orange
3. Alb/Verde
4. Albastru
5. Alb/Albastru
6. Verde
7. Alb/Maron
8. Maron


Completarea unei coloane cu o serie de numere in Excel

Completarea unei coloane cu o serie de numere

1. Selectați prima celulă din zona pe care doriți să o completați.
2. Tastați valoarea de pornire a seriei.
3. Tastați o valoare în celula următoare pentru a stabili un model.

De exemplu, dacă doriți seria 1, 2, 3, 4, 5..., tastați 1 și 2 în primele două celule. Dacă doriți seria 2, 4, 6, 8..., tastați 2 și 4.

4. Selectați celulele care conțin valorile de pornire.
5. Glisați ghidajul de umplere (ghidaj de umplere: Pătratul negru mic din colțul din dreapta-jos al selecției. Atunci când se selectează ghidajul de umplere, indicatorul se transformă într-o cruce neagră.) Celulă selectată cu ghidaj de umplere peste zona pe care doriți să o completați.