Baterie telefoane mobile

Energia inmagazinata intr-o baterie se exprima in mAh, adica miliamperiora. O baterie cu o capacitate teorectica mai mare, de 800mAh va tine mai mult decat una de capacitate mai mica, 550mAh.

Durata de stand-by a unui telefon depinde foarte mult si de power management-ul telefonului. In ziua de azi telefoanele pot rezista "in asteptare" zile intregi doar cu o baterie de 550mAh, dar terminalul va avea nevoie de mult mai multa putere in cazul in care va fi nevoie sa se poarte o comunicatie, astfel autonomia reducandu-se la cateva ore.

Ca regula generala, in ziua de azi, cu cat o baterie este mai mare si mai grea, cu atat si capacitatea acesteia este mai mare. Pe masura ce tehnologia avanseaza gasim si baterii relativ mici dar "mari".

Primele baterii au fost cele Nickel cadmium (NiCad), apoi Nickel-metal hydride (NiMH), urmate de Lithium-ion (Li-ion) si in sfarsit Lithium-Polymer (Li-Po).

Datorita evolutie tehnologiei o baterie de 550mAh NiMH battery poate avea aceeasi dimensiune cu una de 840mAh Li-ion. Din aceasta cauza bateriile Li-ion sunt mai scumpe si se gasesc mai degraba la telefoanele mid and high level, unde fiabilitatea tehnica, dimensiunile sunt foarte importante.

Nickel cadmium

Bateriile acestea sunt cele mai ieftine dar acest lucru aduce cu sine si o serie de aspecte negative.

Au cea mai mica capacitate.
Efectul de memorie sau cu alte cuvinte scaderea voltajului. Daca o baterie nu este complet descarcata inainte de re-incarcare, asta de fiecare data, gradual capacitatea bateriei se va reduce substantial.
O alta problema, iportanta mai ales in tarile civilizate, este ca nu este ecologica, compusii acesteia fiind foarte toxici si astfel este greu de reciclat.

Datorita acestor dezavantaje astazi practic nu se mai produc telefoane cu astfel de baterii.


Nickel-metal hydride

Tipul acesta este mult mai intalnit decat NiCad, mai ales in zona telefoanelor ieftine, acest lucru deoarece NiMH au o destul de mare capacitate.

Avantaje
Nu sunt toxice pentru mediu.
Efectul de memorie este mai putin pregnant, este nevoie de o descarcare completa o data la o saptamana sau doua.
Dezavantaje
Nu sunt foarte rezistente, dupa cateva sute de cicluri de incarcare bateria s-ar putea sa nu mai aiba capacitatea necesara pentru a se putea efectua macar o convorbire.


Lithium-ion

Excelenta capacitate prentru dimensiunile pe care le au. Nu au nici un a din problemele bateriilor de mai sus si sunt imune la efectul de memorie.

Totusi, bateriile Li-ion batteries sunt mai putin durabile decat tipul anterior dar si producerea lor costa mai mult, din acest motiv se pot intalni mai ales la telefoanele de top.


Lithium-polymer

Sunt foarte asemanatoare cu cele Li-ion cu diferenta ca pot fi modelate in diferite forme, cele Li-ion puteau avea doar forme rectangulare
Fiind o tehnologie noua este si cea mai scumpa baterie pe piata.

Trebuie sa stiti ca la fiecare proces de incarcare descarcare viata bateriei scade, dupa un anumit numar de ccilcuri de acest fel capacitatea bateriei scade la 80%.

Numarul mediu de cicluri incarcare-descarcare pe tip de baterii
Nickel cadmium (NiCd) 1,500
Nickel-metal hydride (NiMH) 300-500
Lithium-ion (Li-ion) 500-1,000
Lithium-polymer (Li-Po) 300-500


Pentru a va maximiza durata de viata a bateriei trebuie sa respectati cateva lucruri.

Formatarea
Se face, de obicei, atunci cand se cumpara bateria.
Este posibil ca aceasta manevra sa trebuiasca sa fie executata si de 3-4 ori la prima folosire a bateriei pana se va putea obtine capacitatea maxima de inmagazinare.

Formatarea se face pentru TOATE bateriile noi in afara de cele Li-Ion si Li-polymer .

La prima formatare este posibil ca telefonul sa va semnalizeze dupa numai 10-15 minute ca incarcarea s-a efectuat. Acest fenomen este normal dar totusi incarcarea trebuie continuata, se scoate cupla de incarcare din telefon apoi se introduce din nou, operatia putand fi repetata de mai multe ori pana se atinge perioada de inrcare descrisa de manual.

Daca nu folositi bateriile o perioada de timp acestea se vor descarca de la sine intr-o perioada de ordinul saptamanilor.
Este util ca din cand in cand se le faceti o incarcare completa pentru a nu le scade capacitatea datorita nefolosirii, bateriile se deterioreaza prin nefolosinta.


Efectul de memorie

Daca nu descarcati bateria complet inainte de incarcare, valabil doar pentru baterile cu efect de memorie, gradual capacityatea acestora va scadea datorita acumularii de bule de gaz la nivelul elementilor.
Bateriile NiCad sunt in special vizate.
Bateriile NiMH sunt mai putin susceptibile la acest efect dar totusi acest proces de incarcare descarcare complet trebuie facut la fiecare 2 saptamani cel mult.
Va reamintesc ca bateriile Li-ion si Li-Po sunt imune la acest efect.

Ingrijirea bateriilor
1. Intotdeauna tratati-va bateria cu grija. Nu o loviti de obiecte dure. Incercati sa aveti grija de contactele dintre baterie si telefon.

2. Inchideti telefonul inainte sa scoateti bateria, nu numai ca se vor salva ultimele apeluri si informatii despre ele pe SIM dar va veti mari si durata de viata a bateriei.

3. Evitati expunerea in soare sau la surse de caldura pentru timp indelungat.
Cu alte cuvinte, nu-l lasati in masina parcata la soare sau nu-l luati cu voi pe plaja.