Schimbare culoare bord pe logan, Alb cu ace rosii

Scop: Schimbarea culorii bordului pe alb, cu scop secundar schimbarea acelor pe rosu, atat cu bordul stins cat si cu el aprins.
Materiale necesare: 6 leduri de 5mm ultra bright, 6 leduri de 3 mm ultra bright, toate de 3V
Cele 6 leduri de 5 mm sunt necesare pentru iluminarea din spatele displayului, pt. ca cele de 3 mm dau o iluminare f. punctiforma (nici cele de 5 nu reusesc o dispersie f. buna, dar oricum… Urmeaza sa incerc sa fac o dispersie mai buna a luminii la display (prin montarea unei a doua folii de plastic alb peste cea deja existenta). Ledurile de 6 mm au fost pilite pentru a li se reduce dimensiunea verticala sa incapa sub display.

Etape necesare:
1. Scoaterea tablului de bord din bord
2. demontare tabloului de bord.
3. schimbarea ledurilor propriu-zise
4. operatiile inverse pentru remontare
1. scoaterea tabloului de bord
1.a Se desface partea superioara a cochiliei de volan, prin desfacerea celor doua suruburi care o prinde de cochilia inferioara. apoi se trage cochilia si se scoate. Se foloseste torx T20
1.b Se scot holzsuruburile inferioare de la tabloul de bord
1.c Se scoate acum “cascheta” bordului prin tragere spre sofer (spre tine, cum stai pe scaunul soferului). Atentie, la reintroducerea caschetei (la terminarea operatiilor), va fi nevoie de ciocanirea CU MANA (nu se va lua un ciocan mai mare…)
1.d se desfac cele 4 holzsuruburi de prindere a bordului efectiv(
1.e se scoate bordul si se scot cele 2 mufe care intra in el (de la laureate in sus exista si a doua mufa, pana la laureate nu exista – pt comp de bord, senzor usi deschise etc)
2. demontarea taboului de bord
2.a se desfac suruburile de pe spate. Se foloseste torx T10
2.b se scoate plasticul negru de pe spate (nu cel de pe fata!)
2.c se scoate geamul de protectie (prins in niste cleme)
2.d se scot acele tragand pur si simplu de ele
2.e acum se poate scoate placa.
3. Schimbarea ledurilor
3.a se dau la pila/smirghel ledurile pentru a crea o disipare mai buna a lumninii emise (pentru a evita concetrarea ei specifica ledurilor)
3.b se dezlipesc ledurile, preferabil cu un ciocan cu curent continuu (pentru a nu avea alternativ pe placa tabloului de bord), merge f. bine si cu un cican mic de lipit. Eu prefer sa evit folosirea pistolului de lipit in asemenea cazuri
3.c Se lipesc ledurile pe placa, cu catodul (piciorul mai scurt al ledului sau cum te uiti in led piciorul care deriva din bucata cea mai mare de metal din led – uf, cum suna… – lipit pe placa acolo unde scrie “K” – buna treaba pe astia de la takosan sa identifice pe placa catodul!)
Doua detalii – de la ledurile de sub afisor si de la ledurile de la ace, doar cu unulo montat
Atentie!: trebuie acordata atentie alinierii si centrarii ledurilor de la display pentru a intra in gaurile date in plasticul respectiv. avand in vedere ca ledurile au un diametru usor mai mare decat acele gauri, eu am largit gaurile cu un burghiu de 7
Acele le-am facut rosii prin curatarea vopselei albe de pe spatele lor si apoi le-am dat cu … oja rosie (am ales culoarea sa-mi placa…). Avand in vedere culoarea de back-light, nu mai este necesara iluminarea cu led rosu.
Consideratii proprii: Bordul pe alb este un pic mai stralucitor decat cel pe portocaliu. rezultatul final mi-a depasit un pic asteptarile.
Costuri:
10 leduri de 3 mm (am luat si de rezerva) + 6 leduri 5 mm = 130 k lei
1 ora de munca la lipit + 1 ora de munca la dat jos, potrivit la loc si POTRIVIT ACELE (cine zice ca se pot pune acele cum vrei ca le aduce automat la punctul neutru vorbeste prostii) = 2 ore munca
 Sursa: http://www.daciaclub.ro/Schimbare-culoare-bord-pe-logan-t14606.html